Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că recentele incidente în care au fost implicați polițiști și jandarmi slăbesc încrederea oamenilor în forțele de ordine. „Sunt curios, dacă se face un sondaj, câți cetățeni vor spune că au încredere în poliție și câți cetățeni se simt în siguranță pentru că există polițiști în România”, a spus gazetarul, în condițiile în care deviza Poliției Române este „Siguranță și încredere”.
Cristian Tudor Popescu a vorbit despre operațiunea eșuată de la Onești, în care doi ostatici și-au pierdut viața pentru că polițiștii nu au intervenit timp de 5 ore, și despre cei nouă polițiști din București care au torturat și umilit doi oameni care au avut curajul să-i atenționeze că nu poartă mască.
Cristian Tudor Popescu: În fața blocului din Onești au fost puse lumânări și flori și printre ele oamenii au pus și niște inscripții: „Incompetența ucide” și „Numai voi știți ce era în sufletele voastre, neajutorați și neputincioși, știind că nu vă va ajuta nimeni, niciodată”. E vorba despre cei doi muncitori care au fost uciși, măcelăriți.
Deviza Poliției Române este „Siguranță și încredere”. Sunt curios, dacă se face un sondaj în țara asta, câți cetățeni vor spune că au încredere în poliție și, în general, în ogranele de forță și câți cetățeni se simt în siguranță pentru că există polițiști în România.
De fiecare dată când au fost tot felul de evenimente groaznice, grotești, în legătură cu poliția din România, mergând de la pedofilia unui polițist până la complicitatea cu infractorii a polițiștilor, până la amenințări cu moartea adresate de înalți polițiști jurnaliștilor pentru că erau descoperiți cu plagiat la doctorat - în toate aceste cazuri am auzit și această replică: „dar există și polițiști care își fac datoria”.
După părerea mea, este o autoiluzionare. Ne înșelăm spunând asta. Da, există, dar dacă există un singur polițist care nu-și face datoria, tocmai pentru că e polițist, el poate produce niște daune enorme societății. Și faptul că există alți polițiști care își fac datoria nu ajută, nu scuză, nu ne încălzește cu nimic. Asta este natura meseriei de polițist și a acestor organe care trebuie să apere cetățenii. Dacă unul dintre ei greșește - or, la Onești nu a fost vorba de unul, a fost o armată de polițiști care n-au făcut nimic în cele 5 ore, iar când au făcut ceva, a fost un festival al prostiei.
Da, există și polițiștii corecți, competenți. Or fi, în altă parte, în țara asta. Cu ce i-a ajutat pe cei doi oameni? Pentru că așa au scris vecinii lor: „erați singuri și neputincioși știind că nu vă va ajuta nimeni, niciodată”. Nu are rost să ne amăgim cu asta.
Este vorba de disprețul față de cetățean. Indiferența, nepăsarea, disprețul autorităților față de simplii cetățeni - și în special al purtătorilor de uniformă. Uniformă de polițist, robă de magistrat și, în general, uniformă militară. Când te afli într-o astfel de uniformă, din păcate, eu văd în țara asta că nu înseamnă că, dimpotrivă, tu ai o răspundere mai mare socială față de ce se întâmplă în societate decât oricare cetățean civil. Nu. Înseamnă că tu te simți deasupra acestor prăpădiți de civili. Cum altfel se explică?
Ce au făcut ăștia la Onești? Stăteau acești polițiști în fața blocului, râdeau, spuneau bancuri. Nu știu ce spuneau ei acolo, dar pot să deduc. Spuneau: „ce-o fi cu nea cutare ăsta acolo, cine știe din ce s-au luat, or fi fost la băutură împreună și cine știe, nu i-a plătit ăluia, nu e nicio treabă”. La modul ăsta a fost tratată chestiunea.
Dacă ar fi fost, de pildă, luat ostatic individul ăla, Oprișan, șeful de la IPJ Bacău, oare tot așa făceau bancuri polițiștii?
Vasile Oprişan, fostul şef al IPJ Bacău, a provocat un scandal în aprilie 2019 când a spus la un post de radio că femeile bătute de soţii lor nu ar trebui să apeleze la poliţişti în miez de noapte, că ar trebui să aştepte până dimineaţa cu reclamaţiile și că poate a fost doar din greșeală.
Cristian Tudor Popescu: Neluarea în serios și disprețul. Adică: „da, măi, a luat aia o palmă de la bărbat, să sune la 112? Cine e aia? O femeie!”
Același dispreț se vede la cei nouă polițiști, între care am înțeles că era cel puțin o femeie, care au sechestrat, torturat, umilit doi oameni, i-au lovit sistematic cu bastoanele, cu picioarele. Au făcut-o pentru că îi aveau la dispoziție, pentru că erau în uniformă, ei erau mari și tari și puteau. Ce lașitate, de-ți vine să verși! Nouă inși, să te apuci să bați un om pe câmp, nouă inși la unul. Polițiști, siguranță și încredere. Același lucru: „erau doi prăpădiți de-ăștia, tinerei, de ce să nu-i batem, dacă putem?”
Jandarmii ăia de la Brașov, care au făcut paranghelie fără să poate mască, m-am uitat și n-am găsit niciunul care să aibă mască. Au făcut paranghelie pentru șefu. Și ce s-a întâmplat? Au fost tot ei sancționați cu câte 500 de lei fiecare. Adică „facem ce vrem, noi suntem jandarmi. Ce, suntem prăpădiți de civili? Ăia să pună mască, ăia să nu facă paranghelie. Noi suntem jandarmi, dom’le!”
Este vorba de această superioritate care vine din adâncul timpului, vine dinainte de 1989.
Editor : Monica Bonea