Codul rutier se modifică. Noi reguli pentru cei care își împrumută mașinile

Data actualizării: Data publicării:
sofer care conduce pe o autostrada
Foto: Guliver/GettyImages

Modificările aduse Codului rutier intră în vigoare la sfârșitul lunii februarie, iar printre noile prevederi figurează amenzi mai mari pentru șoferii care își împrumută mașina, dacă refuză să le dea polițiștilor date despre șoferii de ocazie. Aceștia pot plăti până la 2.900 lei, fără să aibă posibilitatea de a achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile. 

Polițiștii spun că modificările vin după ce mulți proprietari de mașini au refuzat să dea datele persoanelor cărora le-au împrumutat mașina sau și mai rău, au transmis informații false.

Dacă înainte proprietarul unei mașini trebuia să plătească o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, acum acesta ar trebui să plătească 1.305 lei. Șoferul nu va mai avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, ci va trebui să o achite integral.

Unele persoane spun că ar avea încredere să îi împrumute mașina unui prieten, însă dacă acesta ar face vreo ilegalitate cu mașina lor, le-ar transmite datele polițiștilor.

„Cu siguranță aș colabora cu poliția, cu siguranță”, spune un tânăr.

- Am și pățit cu un prieten de familie mai în vârstă care a făcut o boacănă, dar am rezovat-o împreună, povestește un bărbat.

- Dar le-ați spus polițiștilor cine este?

- Da, bineînțeles. Am mers la poliție.

Noua lege reglementează și ce date trebuie comunicate.

„Obligația se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al vehiculului comunică poliției rutiere în termenul stabilit, în cuprinsul solicitării, numele, prenumele, codul numeric personal, datele referitoare la domiciliul respectiv, reședință”, a precizat Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada rutieră din Capitală.

Nici firmele nu sunt exceptate, în cazul în care nu comunică cine conducea mașina în timp ce, spre exemplu, a trecut pe roșu.

Amenda poate să ajungă până la 14.500 de lei.

Aceste modificări ale Codului rutier vor fi aplicate de la finalul lunii februarie.

Citiți și: Bode: Definirea comportamentului agresiv este noutatea în modificarea legislaţiei rutiere. Schimbări și la punctele de penalizare

Profilul șoferului agresiv în trafic. Sociolog: Are tendința de a alege o mașină puternică, iar asta îi amplifică comportamentul ostil

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri