Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a spus miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că dialogul între CNCD și influenceri este esențial pentru a clarifica ce înseamnă promovarea discursului discriminatoriu, al urii, pe internet și cum poate fi evitat. El spune că ia în calcul organizarea unor întâlniri cu formatorii de opinie pentru acest lucru.
Asztalos a vorbit despre importanța unui cadru legislativ pentru a preveni și combate discursul antisemit și rasist din mediul online. El atrage atenția că situațiile în care creatorii de conținut promovează ura pe internet nu pot fi ignorate și trebuie luate măsuri imediate.
„Unii influenceri caută să atragă oameni, vizualizări, pentru că din asta trăiesc. Aceste persoane fac mulți bani pentru că răspândesc ura ca un venin în societate. Ceea ce se leagă ulterior de tratamentul aplicat femeilor în societate, de violență, începând de la violență de limbaj la violență domestică și trafic de persoane față de femei. Este o problemă reală, dar față de care în ultimii ani statul român a început să intervină din ce în ce mai hotărât. În primul rând, avem aceste brățări prin care ordinele de restricție sunt implementate și pot fi aplicate și vedem arestări a celor care nu respectă ordinele de restricție.
Nu trebuie să bagatelizăm aceste situații, că sunt frații Tate sau că e vreun manelist care a avut nu știu ce melodie pe YouTube și a câștigat zeci de mii de euro, dezumanizând femeia. Cred că este nevoie de reglementarea online-ului în acest sens. Din cunoștințele mele, există astfel de inițiativă pentru a reglementa prevenirea și combaterea discursului, incitarea la ură, discriminarea în zona online. Nu e un demers foarte facil, dar este posibil, pentru că sunt și alte state care au făcut acest lucru și alături de educație să ajungem la un moment în care să gestionăm aceste lucruri.
CNA are deja atribuții pe online pe anumite zone, depinde de legiuitor și de guvern, în competența cui va acorda gestionarea acestui lucru. Astăzi, oricine se poate adresa instanței de judecată și să reclame încălcarea demnității umane pe zona de online. În momentul în care am un autor al acestor mesaje, există și posibilitatea de tragere la răspundere sau a bloca aceste pagini de internet.
Toate acestea se fac cu garanțiile pentru respectarea libertății de exprimare și prin control judecătoresc. Nu ce am făcut în pandemie, că de pe-o zi pe alta, statul a închis niște pagini de internet pentru că i s-a părut. Nu. Trebuie să avem toate garanțiile. Avem nevoie de dezbatere publică și de redactarea unui cadru legislativ, făcând o analiză comparativă a ceea ce există în alte state, să vedem care este drumul”, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Asztalos spune că o bună comunicare a CNCD cu creatorii de conținut este esențială, pentru că unii dintre aceștia nici măcar nu realizează că promovează violența sau ura în mediul online. El spune că ia în considerare să organizeze întâlniri cu influencerii pentru a le explica ce e în regulă să spună și ce nu pe internet. „Nu m-am gândit la o astfel de situație de a avea un dialog cu influencerii. Din păcate, am avut cu unii influenceri la audieri, unde i-am chemat pentru că au fost plângeri. Acolo ei realizează de fapt că au avut o scăpare sau că n-au fost atenți, dar vom lua în considerare această posibilitate de a avea un dialog cu formatorii de opinie pe viitor”, a mai spus președintele CNCD.
Editor : Loredana Bancăș