Consiliul Național pentru Combaterea Discrimitării s-a autosesizat în cazul Ditrău, după ce patronul brutăriei a promis că îi retrage pe angajații din Sri Lanka de pe linia de producție și că le va schimba locul de muncă, a declarat pentru Mediafax Csaba Astalosz, președintele instituției.
„În urma declarației patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producție, pentru liniștea localnicilor, voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba.
Povestea de la Ditrău, o comună din Harghita unde comunitatea locală, formată majoritar din etnici maghiari, i-a alungat practic pe doi singhalezi care munceau cu forme legale la brutăria din localitate, ilustrează efectele unei comunicări, în ultimii ani, la nivel regional și la nivelul Uniunii Europene, pe un discurs anti-migrație, a declarat joi seara, la Digi24, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
„De altfel, trebuie să spunem foarte clar: incitarea la ură atrage răspunderea juridică, care rămâne de analizat, dar este un subiect față de care trebuie să luăm atitudine”, mai spunea, joi, la Digi24, Csaba Asztalos, președintele CNCD.
Scandalul rasist de la Ditrău s-a încheiat, sâmbătă, cu sancționarea victimelor. Cei doi brutari singalezi, după ce au fost umiliți și discriminați de localnici, au primit vestea de la patronul de brutărie că vor fi retrași din producția de pâine și li se vor găsi alte posturi. Omul de afaceri a luat această decizie pentru a mai calma spiritele din localitate. A fost ședință sâmbătă la Ditrău, pe tema celor doi cetățeni din Sri Lanka, angajați la fabrica de pâine. 300 de localnici împreună cu autoritățile locale și județene au încercat să găsească o soluție la scandalul cu tentă rasistă ce a izbucnit săptămâna aceasta și care a revoltat o țară întreagă. Concluzia? Localnicii îi vor trimite o petiție patronului de brutărie pe care sunt supărați că nu oferă condiții de muncă decente.
Citiți și: EDITORIAL. Statul român și Ku Klux Klanul din Ditrău
Editare web: Luana Păvălucă