CNCAN, precizări despre afirmațiile Rosatom privind „concentrațiile anormal de mari de ruteniu-106” depistate în România

Data actualizării: Data publicării:
cncan

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a făcut o serie de precizări legate de afirmațiile comisiei științifice create de conglomeratul Rusatom pentru a investiga originea poluării detectate la sfârșitul lunii septembrie în Europa, despre care s-a spus că ar fi provenit de la complexul nuclear Maiak din Rusia.

Vladimir Boltunov, directorul comisiei științifice, a declarat vineri, 9 decembrie, că nivelurile de ruteniu-106 detectate în sudul Munților Urali erau de 100 până la de 1.000 de ori mai mici decât nivelurile permise și nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Potrivit informațiilor de pe Agerpres, comisia a precizat însă că niveluri de ruteniu „cu mult superioare față de tot ce a fost detectat în Rusia" au fost înregistrate în România. 

„Comisia este preocupată de lipsa de informații cu privire la posibilele cauze ale acestei concentrații anormal de mari de ruteniu-106 în România”.

Legat de acest aspect, CNCAN a precizat într-un comunicat de presă remis Digi24.ro:

Prezența Ruteniului-106 pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie 2017. Evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franța au concluzionat că valorile concentrației măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 - zeci de miliBq/m3, iar concentrațiile înregistrate în aer nu au avut consecințe nefavorabile pentru sănătatea populației și pentru mediu. Nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul țării noastre, deoarece România a fost prima țară în calea curenților de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa. Măsuratorile au fost efectuate în timp real, față de cele din Federația Rusă, care au fost efectuate în aceeași perioadă de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa. Facem precizarea că sursa de proveniență a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul țării noastre, întrucât România nu deține capabilități de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfășurate activități de transport sau utilizare a Ruteniului-106 pe teritoriul național. Nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federației Ruse”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...