CNCAN, precizări despre afirmațiile Rosatom privind „concentrațiile anormal de mari de ruteniu-106” depistate în România

Data actualizării: Data publicării:
cncan

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a făcut o serie de precizări legate de afirmațiile comisiei științifice create de conglomeratul Rusatom pentru a investiga originea poluării detectate la sfârșitul lunii septembrie în Europa, despre care s-a spus că ar fi provenit de la complexul nuclear Maiak din Rusia.

Vladimir Boltunov, directorul comisiei științifice, a declarat vineri, 9 decembrie, că nivelurile de ruteniu-106 detectate în sudul Munților Urali erau de 100 până la de 1.000 de ori mai mici decât nivelurile permise și nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Potrivit informațiilor de pe Agerpres, comisia a precizat însă că niveluri de ruteniu „cu mult superioare față de tot ce a fost detectat în Rusia" au fost înregistrate în România. 

„Comisia este preocupată de lipsa de informații cu privire la posibilele cauze ale acestei concentrații anormal de mari de ruteniu-106 în România”.

Legat de acest aspect, CNCAN a precizat într-un comunicat de presă remis Digi24.ro:

Prezența Ruteniului-106 pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie 2017. Evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franța au concluzionat că valorile concentrației măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 - zeci de miliBq/m3, iar concentrațiile înregistrate în aer nu au avut consecințe nefavorabile pentru sănătatea populației și pentru mediu. Nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul țării noastre, deoarece România a fost prima țară în calea curenților de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa. Măsuratorile au fost efectuate în timp real, față de cele din Federația Rusă, care au fost efectuate în aceeași perioadă de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa. Facem precizarea că sursa de proveniență a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul țării noastre, întrucât România nu deține capabilități de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfășurate activități de transport sau utilizare a Ruteniului-106 pe teritoriul național. Nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federației Ruse”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...