Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, în luna iulie, o adresă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului şi a Consiliului European, din 9 martie 2016, privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Potrivit News.ro, în replică, membrii consiliului au declarat, marţi, că nu pot interzice presei să filmeze pe spaţiul public şi că ministerul dă dovadă de ”puţină ipocrizie”.
Argumentarea Serviciului Juridic al CNA privind clarificarea modului în care pot fi difuzate imagini cu persoane arestate a adus în discuţie articolele 3, 6 şi 8 din reglementările Curţii Europeane a Drepturilor Omului (CEDO). Propunerea de răspuns a CNA a făcut referire la faptul că, în 2014, Consiliul a adoptat măsuri care vizează protecţia imaginii persoanelor.
În şedinţa de marţi, Radu Herjeu a precizat că există două variante pentru rezolvarea acestei situaţii: ”Fie nu difuzează deloc imagini cu omul încătuşat, fie imagini de arhivă. Problema rămâne la transmisiunile în direct. Dacă se vrea a se evita zona mâinilor, se poate. Ar trebui o măsură radicală sau să o lăsam aşa”.
De cealaltă parte, Florin Gabrea este de părere că Ministerul Afacerilor Interne arată o oarecare ipocrizie. ”Spectatorul nu cunoaşte amănuntele procesului în sine. Nu avem de unde şti dacă măsura încătuşării este una obiectivă sau fantezistă. Cade în sarcina noastră ca transmisiile astea să nu aibă loc. Sigur, reporterii se îmbulzesc să transmită asta. Suntem prinşi într-o oarecare capcană, dacă unele dintre aceste persoane doresc să arate cătuşele. Dacă MAI este conştient că este o măsură coercitivă, poate face nişte manşoane. E puţină ipocrizie din partea ministerului”, a spus el.
În plus, Monica Gubernat a menţionat că nu poate fi interzis presei să filmeze în spaţiul public. La finalul lunii iunie, membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au întâlnit cu cei ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce Valentin Jucan, membru al CNA, a propus clarificarea modului în care pot fi difuzate imagini cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest.
Din partea CNA au participat la această întrevedere Răsvan Popescu, vicepreşedinte, şi Valentin Alexandru Jucan şi Gabriel Tufeanu, membri CNA. La întâlnire au participat, din partea CSM, judecătorul Mircea Aron, preşedinte, procuror Luminiţa Palade, vicepreşedinte, şi membrii Comisiei nr. 2 a CSM. ”La discuţia respectivă am întâmpinat mai multe situaţii contradictorii”, a concluzionat Răsvan Popescu. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o decizie, pe 9 iunie, în dosarul Popov contra Bulgariei, constatând că acoperirea mediatică a arestului fostului secretar general din Ministerul Finanţelor, Tencho Nikolov Popov, a încălcat mai multe articole ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Directiva UE porneşte de la premisa că fiecare stat membru are încredere în sistemele de justiţie penală ale celorlalte state membre. Întinderea principiului recunoaşterii reciproce depinde de o serie de parametri, care includ mecanisme de protecţie a drepturilor persoanelor suspectate şi acuzate şi standarde comune minimale, necesare pentru a se facilita aplicarea acestui principiu. Directiva ar trebui să se aplice numai procedurilor penale astfel cum sunt interpretate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Curtea de Justiţie), fără a aduce atingere jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi nu procedurilor civile sau administrative, inclusiv atunci când procedurile administrative pot conduce la sancţiuni, cum ar fi procedurile legate de concurenţă, comerţ, servicii financiare, trafic rutier, fiscalitate sau taxe suplimentare, şi nici anchetelor efectuate de către autorităţile administrative în legătură cu aceste proceduri. Articolul 42 din Decizia 220 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede că este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.