După zile întregi de caniculă și disconfort termic, aproape toată țara a fost măturată de furtuni puternice. Până vineri dimineață a fost avertizare cod portocaliu de vijelii și ploi abundente, iar până sâmbătă dimineață e în vigoare o informare de vreme rea. Expertul climatolog Simona Andrei a explicat la Digi24 că de la deceniu la deceniu se constată o creștere a frecvenței de producere a acestor fenomene extreme, iar recordurile de temperatură sunt depășite de la un an la altul.
Simona Andrei a explicat că schimburile maselor de aer de la foarte călduroase la reci, care duc la schimbări bruște de fenomene meteo și de temperatură sunt de așteptat să se producă: "În momentul în care vedem că temperaturile încep să ajungă la valori foarte-foarte ridicate, pe lângă faptul că trebuie să ne ferim de aceste temperaturi, să ne pregătim și de opusul acestor fenomene care va veni automat îndată ce căldură se mai domolește. E că atunci când o extremă o trage pe cealaltă... îndată ce masă de aer mai cald s-a retras mai la sud de țara noastră, a permis unei mase de aer mai rece să invadeze teritoriul și pe contrastul acesta termic pe care l-am avut în ultimele 12 ore s-a produs ceea ce vedem".
Expertul climatolog a subliniat că asistăm la ceea ce specialiștii avertizau încă de acum 20 de ani că se va întâmpla. Potrivit Simonei Andrei, deși nu se poate cuantifica contribuția umană la schimbările climatice, aceasta este clară și nu poate fi negată.
"În momentul de față, în comunitatea științifică există o dezbatere mare privind ponderea pe care o are intervenția umană în ceea ce se întâmplă. E clar că ceea ce au avertizat specialiștii încă în urmă cu 20,30 de ani - faptul că climatul planetei se va schimba - e un fapt real pe care îl trăim aproape zilnic. În ce măsură intervenția umană a afectat aceste schimbări e greu de cuantificat în momentul de față, dar clar există și o contribuție umană în toată nebunia de acum și clar nu putem să o negăm", a adăugat Simona Andrei.
Expertul climatolog a afirmat că în ultimii zece ani s-au dublat valurile de căldură consistente, iar aceste fenomene vor crește ca frecvență.
"Dacă privim retrospectiv ultimii 20 de ani, constatăm că în primul deceniu am avut două valuri de căldură consistente, în timp ce următorii zece ani au venit cu cel puțin patru situații complicate. De la deceniu la deceniu se constată o creștere a acestor fenomene și se constată de la un an la altul că se depășește record după record. Acum venim cu alte recorduri, regiunile diferă, dar în mare parte zona mediteraneană și țările vecine sunt cele mai afectate de acest fenomen", a spus Simona Andrei.
Citește și: VIDEO. După caniculă, România e măturată de furtuni: acoperișuri smulse, copaci doborâți, pene de curent
GALERIE FOTO. Imaginile dezastrului de pe Transalpina după codul roșu de vijelie. Chioșcurile au fost răsturnate, iar mobilierul împrăștiat pe șosea
Editor : Georgiana Marina