Video Ciucă: România e prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni
Premierul Nicolae Ciucă a spus vineri, la lansarea Centrului de Explorare a Energiei (Centru E2) NuScale în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, că România este prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, potrivit News.ro.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ciucă a mai spus că Utilizarea noului tip de tehnologie SMR, alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, întăresc profilul energetic al României, iar alături de investiţiile private, finanţate prin Fondul de Modernizare, prin REPOWER EU, de valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre deblocate prin noua lege off-shore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate şi independenţă energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri.
„Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment pentru că ştiu cât de mult s-a trudit pentru ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile. Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de Explorare a Energiei (Centru E2) NuScale, suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni.Paşii rapizi pe care îi face ţara noastră în ceea ce priveşte tehnologia nucleară avansată, sigură, matură şi eficientă este un succes al colaborării dintre România şi SUA, al Guvernului, al Ministerului Energiei, al Nuclearelectrica, reprezentat de Cosmin Ghiţă, şi desigur, este un succes al diplomaţiei române”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
El a arătat că „dezvoltarea simulatorului camerei de comanda NuScale, la fel ca fiecare proiect şi fiecare investiţie pe care le pregătim împreună, demonstrează încă o dată relaţiile puternice dintre SUA şi România, consolidate de Parteneriatul Strategic, care anul acesta va celebra 26 de ani”.
„Sprijinul Statelor Unite pentru includerea în sistemul naţional de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) este substanţial, constant şi oferit la momentul oportun”, a mai spus premierul, arătând că îl vede ca fiind unul pe termen lung şi foarte lung. „Întrevederea de bun augur a preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite pentru climă, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26) a fost urmată, la scurt timp, de decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România”, a arătat premierul.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Nicolae Ciucă a menţionat că în dezvoltarea şi implementarea de reactoare modulare mici bazate pe tehnologie americană NuScale, Romania este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite. „Avem experienţa de peste 26 ani în operare sigură şi activitate de peste 50 ani a reglementatorului independent CNCAN. Suntem singura ţară din regiune care îşi poate asuma acest rol de lider la nivel european”, a afirmat premierul, el menţionând că activitatea Centrului de Explorare a Energiei NuScale în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti va constitui încă o etapă decisivă ce va contribui la poziţionarea României într-o zonă de relevanţă internaţională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară.
„Există interes crescut în plan internaţional pentru investiţiile în proiecte energetice de viitor. Inclusiv în discuţiile cu prim-ministrul Republicii Coreea, domnul Han Duck-soo, am fost bucuros să constat că firmele coreene au toată deschiderea pentru a participa la reabilitarea centralelor nucleare din România şi la construcţia de noi centrale nucleare”, a arătat şeful Executivului.
El a subliniat că la nivelul Guvernului, încurajează aceste investiţii. „Utilizarea noului tip de tehnologie SMR, alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, întăresc profilul energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate de echipa guvernamentală pe care o conduc. Adoptarea Legii privind semnarea Acordului de Sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă demonstrează angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a precizat că „viitorul este al energiei curate, accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre”. „În acest viitor, care aparţine inclusiv tehnologiei SMR, cu toţii beneficiem de energie nelimitată, în condiţii de maximă siguranţă şi cu grijă faţă de mediu. Aceste proiecte pe care tocmai le-am menţionat, precum şi cele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz şi Romgaz, sunt circumscrise acestui obiectiv şi ferm susţinute de Guvern. Alături de investiţiile private, finanţate prin Fondul de Modernizare, prin REPOWER EU, de valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre deblocate prin noua lege off-shore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate şi independenţă energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri”, a spus prim-ministrul.
Ciucă a mai afirmat că „un rol deosebit de important a avut şi va continuă să aibă de acum încolo Universitatea Politehnica Bucureşti, aflată în prima linie a promovării inovative”. „Pe 9 Mai, de Ziua Europei, am lansat în această universitate de elită activitatea Centrului Cyber, prima agenţie europeană care îşi desfăşoară activitatea în România. Astăzi dăm startul unui nou proiect care va fi dus mai departe şi dezvoltat de generaţia de ingineri aflată acum pe băncile universităţii.(..) Mulţumesc domnului rector Costoiu şi întregii echipe care contribuie la formarea unei noi generaţii de ingineri, oameni care prin creativitate, perseverenţă şi voinţă vor duce mai departe viziunea noastră de dezvoltare!”, a mai spus el.
Editor : C.L.B.
- Etichete:
- sua
- nicolae ciuca
- reactoare nucleare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News