Cioloș îl critică dur pe premier pentru măsurile fiscale: Ce face Marcel Ciolacu este număr de iluzionism, nu guvernare

Data publicării:
dacian ciolos
Europarlamentarul Dacian Cioloş l-a criticat, marţi, pe premierul Marcel Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Europarlamentarul Dacian Cioloş l-a criticat, marţi, pe premierul Marcel Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale, susţinând că acesta face „un număr de iluzionism, nu guvernare”.

„Ce face Marcel Ciolacu este număr de iluzionism, nu guvernare. La sfârşitul anului trecut a zis, citez: „În 2023 nu se măreşte nicio taxă”. Apoi, când am reclamat gaura din buget făcută din cauza ministrului PSD al Finanţelor, premierul Ciolacu a zis senin că nu există nicio gaură în buget. Azi a trimis în Parlament „pachetul de măsuri fiscale”, numit aşa doar ca să ascundă adevăratul nume al „legii care măreşte taxe””, a scris fostul premier pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit eurodeputatului REPER, „ceea ce face şeful PSD este o soluţie de avarie care să-l mai ţină în viaţă până la alegerile de anul viitor”.

„Marcel Ciolacu ocoleşte, la fel ca predecesorii săi, soluţiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA şi a impozitelor, decuplarea căpuşelor de partid care sug banii statului, investiţii care să aducă mai mulţi bani din aceleaşi impozite, stimularea micilor întreprinzători şi reforma administrativă”, a susţinut Dacian Cioloş.

Guvernul a publicat măsurile fiscale

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Acesta prevede impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă.

Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

De asemenea, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

Se majorează acciza la alcool şi tutun, crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințe, panouri fotovoltaice, iar pentru produsele cu un conținut ridicat de zahăr TVA crește de la 9% la 19%.

De asemenea, Coaliția a decis să introducă o taxă de 0,3% pentru imobilele mai scumpe de 500.000 de euro și mașinile cu o valoare de peste 75.000 de euro. Taxa se va aplica pentru suma care reprezintă diferența dintre plafon și valoarea proprietății.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri