Cinci persoane aflate în azilul groazei de la Mureș fuseseră trimise acolo de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, pe motiv că "aveau probleme de natură psihiatrică", un "comportament violent" și nu mai puteau fi îngrijite la București. DGASPC susține că asistenții sociali care au vizitat centrul din Mureș în urmă cu o lună au constatat că cei cinci erau "bine îngrijiți" și nu au știut că există alte camere la subsol.
Cei cinci pacienți au vârste între 18 și 26 de ani și aveau diagnostice de tip psihiatric, care necesită îngrijire și tratament în centre de tip medical, potrivit DGASPC Sector 6.
"Conform declarațiilor familiilor (acolo unde este cazul) și constatărilor noastre, cei 5 prezentau un comportament violent imprevizibil, inclusiv de natură sexuală, care putea și poate pune în pericol atât viața lor, cât și a persoanelor din jur. Prin urmare, DGASPC Sector 6 a întreprins constant acțiuni de identificare a unor centre specializate în care aceștia să poată fi internați, în condițiile în care noi nu dispunem de astfel de structuri. În timp, unii dintre cei 5 beneficiari au fost îngrijiți în mai multe centre identificate de noi, de unde au fost excluși după o perioadă mai scurtă sau mai lungă, din cauza comportamentului lor violent", precizează instituția.
DGASPC Sector 6 precizează că a ales centrul din Mureș pe motiv că avea toate avizele necesare și că a monitorizat permanent situația celor cinci pacienți.
"La ultima vizită la centrul din Bărdești, din data de 29.06.2023, angajații Serviciului Persoane Adulte cu Handicap Permanent, din subordinea DGASPC Sector 6, s-au întâlnit cu cei 5 beneficiari, au verificat starea lor de sănătate din punct de vedere fizic și psihic și au constatat că aceștia prezintă evoluții ușor favorabile în raport cu situația lor anterioară. Din discuțiile purtate cu aceștia a reieșit că sunt tratați corespunzător în centru și își urmează tratamentul. De asemenea, angajații noștri au constatat, la data vizitei, că centrul respectă normele de igienă, beneficiarii aveau un aspect îngrijit și erau cooperanți în limita permisă de starea de sănătate a fiecăruia.
Trebuie menționat că starea de sănătate a unora dintre cei 5 și, uneori, aspectul lor exterior sunt efectul direct al problemelor medicale de natură psihică cu care ei se confruntă. Precizăm că angajații noștri au vizitat încăperile în care au fost conduși de către angajații centrului, și în care locuiesc și își desfășoară viața de zi cu zi persoanele aflate în evidențele noastre.
În cadrul ultimei vizite, dar și al celorlalte efectuate periodic, angajații noștri aflați în vizită nu au avut cunoștință de existența unor încăperi situate la subsol sau cu intrările blocate/acoperite, în care s-ar afla și alte persoane ținute în condiții improprii. Precizăm că, în conformitate cu declarația de presă a Centrului de Resurse Juridice, în cadrul vizitei întreprinse la centrul din Bărdești de către reprezentanți ai acestei asociații, în data de 27 iulie 2023, nu au fost descoperite nereguli decât în încăperi ascunse, de care angajații DGASPC Sector 6 nu știau și nici nu aveau cum să știe că există.
Menționăm că și centrul din Bărdești, în care ei se află acum, și-a exprimat de curând intenția de a înceta să se mai ocupe de cei 5 beneficiari
Ca urmare a dezvăluirilor din presă, am luat hotărârea de a muta aceste persoane chiar azi, 28 iulie 2023, din centrul din Bărdești în alte locații provizorii corespunzătoare, până la identificarea unor soluții pe termen lung", mai precizează DGASPC Sector 6.
Editor : G.M.