Chestorul Ioan Buda, numit la conducerea IGPR cu rang de secretar de stat
Data publicării:
Chestorul Ioan Buda a fost numit la conducerea IGPR cu rang de secretar de stat, în condiţiile în care până acum el fusese împuternicit pe această funcţie.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul chestor de poliţiei Buda Ioan se numeşte în funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General al Poliţiei Române”, se arată în decizia publicată vineri în Monitorul Oficial.
Conform aceluiaşi document, împuternicirea lui Buda pentru a îndeplini atribuţiile funcţiei de inspector general, cu rang de secretar de stat, al IGPR încetează.
Buda a fost împuternicit la conducerea IGPR în 26 iunie 2018, după ce Cătălin Ioniţă - în prezent şef al Direcţiei Generale Anticorupţie - a cerut să fie schimbat din funcţie la cerere, din motive personale.
Ioan Buda are 54 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră, potrivit News.ro.
Buda a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică. În 2004-2005, a urmat un curs postuniversitar în management la Academia de Politie „Alexandru I. Cuza” şi tot aici a făcut un master în Managementul Strategic al Afacerilor Interne. În 2010, Ioan Buda a făcut un master la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” - Facultatea de Comandă şi Stat Major.
Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră Aurelian Miu îngenunchează în faţa unei mese la care stau mai mulţi chestori din minister.
Scenele, despre care ministrul spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcţie la scurt timp după declanşarea anchetei.
Carmen Dan spunea atunci că din verificări nu reiese foarte clar dacă şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, era de faţă, dar „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”: „Din verificări nu reiese foarte clar că domnul Buda (n.r. - Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră) era de faţă, mai sunt persoane de audiat, dar se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”, preciza atunci ministrul de Interne.