Programarea în sine pare să fi fost o piedică în calea vaccinării. Centrele de tip drive-thru se dovedesc neașteptat de atractive pentru români. La Cluj-Napoca, în două zile, s-au vaccinat astfel peste 1.000 de oameni, iar la Deva, numărul celor vaccinați de sâmbătă încoace a trecut de 2.300. De miercuri, un astfel de centru există și la Arad, iar de astăzi, și bucureștenii se vor putea vaccina direct din mașină, în Piața Constituției.
Persoanele care doresc să se vaccineze, indiferent de localitatea de domiciliu, o pot face prezentând doar actul de identitate, fără a fi nevoie de înscrierea în prealabil în platforma naţională.
Centrul din Deva a fost primul de acest fel deschis în țară. Funcționează de sâmbătă și are 4 fluxuri de vaccinare funcţionale, iar vaccinul folosit este cel produs de Pfizer. Centrul de vaccinare direct din maşină are activitate zilnică între orele 10:00 şi 19:00.
- A durut?
- Nu!
- De ce ați ales modul acesta de vaccinare?
- Pentru că e mai simplu. Decât să stăm după programări si altele..., explică o doamnă.
- Ați avut programare făcută sau pur și simplu ați venit?
- Nu, ne-am hotărât așa spontan.
Cluj. Zeci de mașini, la coadă pentru vaccin
La Cluj-Napoca, parcarea Sălii Sporturilor este arhiplină de când a început vaccinarea drive-thru. 1.038 de persoane s-au imunizat cu vaccinul de la Pfizer în primele două zile.
Măriuța Pop, jurnalist Digi24: Coada de mașini care așteaptă pentru imunizare se întinde pe câteva sute bune de metri, în acest moment sunt în jur de 40 de mașini. Timpul de așteptare până se ajunge la cort, unde se face vaccinarea, variază între o oră și trei ore.
- Cât ați stat în coadă?
- De la 10:44, o oră jumate.
- De ce ați ales să veniți să vă vaccinați?
- Că trebuie. Sunt în vârstă și copiii mei toți s-au vaccinat, explică un bărbat.
- Am venit să mă vaccinez pentru că am avut COVID și nu aș vrea să mai trec o dată prin asta, povestește un tânăr.
- Ați avut formă gravă?
- Da, la mine a fost o formă mai agresivă decât am auzit în jurul meu...
- Ați fost și în spital?
- Nu, dar am chemat un echipaj acasă.
Cei cărora li s-a administrat prima doză de vaccin anti-COVID în punctele drive-thru sunt așteptați tot acolo și pentru rapel.
Arad. Imunizare la hypermarket
Al treilea centru de vaccinare drive-thru din țară a fost deschis în parcarea unui hypermarket din Arad. Acolo pot fi imunizate, momentan, până la 200 de persoane/zi.
- Țineți aici un pic apăsat, îl sfătuiește cadrul medical pe un șofer după ce i-a făcut vaccinul.
- Mno, bine, dară, peste 3 săptămâni vin înapoi! spune șoferul.
- 21 de zile, da?
***
- Ideea e foarte bună, venim aici în mașină, pac, ridicăm, completăm hârtiile, ne vaccinează și am plecat, spune încântat un alt șofer.
Printre doritori s-au numărat și români stabiliți în străinătate, întorși acasă de sărbători.
- Sunt aici și acum ma vaccinez.
- Cum de nu ați reușit în Germania, e mai complicat?
- Nu ajung la rând decât în octombrie, că merge după vârstă, explică doamna.
„Pot să vină la vaccinare pe loc, fără programare, toți cei care poate de Paști vin la cumpărături și repede, în 15 minute, fără nici o complicație, pot să rezolve o problemă importantă pentru sănătatea lor și a noastră, a tuturor”, spune Lazăr Faur, viceprimar al municipiului Arad.
București. Vaccinare din mașină în Piața Constituției
Primul centru de tip drive-thru din Capitală se va deschide joi în Piaţa Constituţiei şi va funcţiona zilnic, între orele 8:00 şi 20:00.
Potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, centrul va dispune de patru fluxuri, iar vaccinul administrat va fi cel produs de compania Pfizer.
„În centrul de vaccinare drive-through, persoanele care doresc să se imunizeze se pot prezenta doar cu actul de identitate şi chestionarul de triaj, care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Documentul poate fi accesat pe site-ul RoVaccinare, la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/. Vaccinarea se realizează fără programare în platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare”, precizează CNCAV.
Agenţii de îndrumare a traficului vor asigura fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare şi supraveghere post-vaccinare.
Editor : Luana Pavaluca