Sărbătorile pascale sunt un mare test privind comportamentul românilor în această perioadă. Sunt două scenarii pe care epidemiologii le iau în considerare în funcție de acest comportament.
"Scenariul mai puțin optimist - nerespectarea măsurilor, abaterile de la reguli pot duce la o creștere a numărului de cazuri, o creștere exponențială în săptămâna viitoare.
Ce se poate întâmpla după 5 – 7 zile de la acest moment în care, din păcate, unii nu țin cont de recomandări se va răsfrânge nu numai în cazuri de cazuri, ci și cel de decese.
Sper ca oamenii să fie conștienți și acest scenariu să nu fie valabil.
Pentru că, altfel, există riscul de presiune mai mare asupra unităților medicale.
Sper ca lumea să fie conștientă că totul depinde de fiecare în parte.
Scenariul optimist - vom respecta aceste măsuri stricte, trebuie doar să fim consecvenți în aplicare, ceea ce ar duce la o scădere a numărului de cazuri în 4 săptămâni, ceea ce ar putea duce la ținerea sub control a situației, se va trece treptat la revenirea la o normalitate de tranziție.
În acea perioadă vom putea monitoriza mai atent numărul de cazuri și limita rapid focare care mai pot apărea.
Ne dorim din toate punctele de vedere, și pentru starea psihologică, de sănătate și de echilibru economic care trebuie să se reinstaleze, că cel târziu se va ajunge în iunie - iulie la această situație controlabilă și la revenirea treptată și parțială la acea normalitate.
Cred că sunt cele două scenarii dintre care toată lumea va opta pentru cel optimist cu o condiție: respectarea regulilor de distanțare socială și a celei de bază – limitarea contactelor chiar și cu persoane cunoscute", a explicat la Digi24 Doina Azoicăi, președintele Asociației de Epidemiologie.
Redactare G.M.