Directorul muzeului olandez din Assen, de unde au fost furate coiful de la Coțofenești și brățările dacice, susţine că a luat toate măsurile de securitate necesare și afirmă că și Olanda este victimă a furtului.
Directorul Harry Tupan spune că Muzeul Drents a respectat cerinţele de securitate, aşa cum a fost convenit contractual cu asigurătorul.
„Bineînţeles, întotdeauna ne îndeplinim obligaţiile”, a declarat el marţi seara la emisiunea „Renze”, potrivit nltimes.nl, preluată de News.ro. El nu a comentat condiţiile asiguratorului. „Dar toate măsurile sunt incluse în acel contract”.
Întrebat dacă un paznic ar fi trebuit să fie prezent noaptea, directorul muzeului a răspuns că există alte dispoziţii care ar asigura o alarmă „mai rapidă decât un paznic”. De asemenea, un paznic ar fi fost în pericol dacă ar fi fost prezent în momentul exploziei şi al furtului.
Tupan a subliniat din nou că incidentul este „incredibil de dureros şi trist”. Potrivit acestuia, furia României este „complet de înţeles” şi nu a fost surprins.
Dar, a adăugat el, „şi noi suntem victime”. Un furt ca acesta din muzeul său „transcende muzeul”, a spus Tupan. „Există o nouă ordine. Ca instituţii, va trebui să facem ceva în această privinţă”.
Hoții au folosit şi o furgonetă
Poliţia nu a precizat în cadrul emisiunii NPO dacă suspecţii din Olanda de Nord sunt bărbaţii surprinşi de camerele de supraveghere de la muzeu. Ei au spus că au găsit un al doilea ciocan aparţinând autorilor în apa de lîngă muzeu şi au indicii că, pe lângă un Volkswagen de culoare gri închis furat, autorii au folosit și o furgonetă în acțiunea lor. Este vorba despre un Ford Transit de culoare închisă.
Poliţia nu ştie încă unde a fost Golf-ul în cele 48 de ore dintre momentul furtului şi cel al spargerii. Maşina a fost furată în noaptea de miercuri spre joi în Alkmaar, în Olanda de Nord. A fost apoi văzută la ora 4:20 AM pe Julianaplein în Groningen, cu numere de înmatriculare care fuseseră de asemenea furate în acea noapte pe Van Aylvaweg în Witmarsum, provincia Friesland. După furt, maşina a fost găsită arsă sub un viaduct de lângă Rolde, provincia Drenthe.
Hoţii au furat un coif de aur şi trei brăţări de aur împrumutate de la un muzeu din România în timpul furtului din noaptea de vineri spre sâmbătă. Poliţia raportează că a fost lansată o anchetă de amploare şi că, pe lângă cercetările tehnice şi tactice la muzeu, au fost efectuate investigaţii şi în Alkmaar, Witmarsum, Groningen, Assen şi Rolde.
Directorul Muzeului de Istorie din România, demis
În urma furtului de patrimoniu românesc valoros de la Muzeul Drents, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, care a împrumutat piesele, a fost demis, a anunţat ministrul Culturii, Natalia Intotero.
Directorul a refuzat să demisioneze, a precizat ministrul. Intotero consideră că directorul muzeului nu a gestionat corect lucrurile. Decizia de a-l demite a venit după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului să ia măsuri stricte pentru protejarea patrimoniului naţional.
Directorul Ernest Oberländer-Târnoveanu declarase anterior că nu a încălcat legea. Potrivit guvernului român, obiectele arheologice care au fost furate acum nu ar fi trebuit să fie lăsate să părăsească ţara.
Editor : B.P.