Regele Mihai a rememorat şi anii de şcoală, când a avut colegi din toate categoriile sociale. Şi foarte interesant - pe atunci, orele de istorie se făceau la faţa locului şi aşa a ajuns regele la mănăstirile din Bucovina şi la Sarmizegetusa. "Cunoşteam foarte bine ţara", a povestit suveranul.
„Acum aş vrea sa ne întoarcem puţin înapoi, în timpul şcolii mele. Şi aici trebuie să spun un lucru. Tatăl meu, cel puţin în această privinţă a făcut ceva care consider că a fost bine făcut.
El a organizat o şcoală specială în cadrul Palatului, fie la Bucureşti, fie la Sinaia, depinde de timpul anului. Am început această clasă, cred ca eram vreo 12 băieţi cu totul, aleşi din toate părţile ţării şi din toate categoriile sociale. Aşa că avem colegi ţărani. Am avut un coleg secui, un sas. Pe urmă a fost un băiat, fiul unui mecanic de locomotivă. Era un altul, băiatul unui diplomat, altul un industrialist. Aşa că era un fel de evantai destul de interesant. A fost şi unul din Basarabia. Din păcate nu am mai rămas mulţi. Ne-am cam risipit toţi.
Cursurile istorice erau cu atât mai interesante fiindcă puteam merge la faţa locului, putând pune piciorul pe locurile istorice de care ne spuneau profesorii. Aşa am umblat, de exemplu, în Bucovina la aproape toate mănăstirile de acolo. Am umblat la Sarmizegetusa de nu ştiu câte ori, am fost la Petroşani, am fost în Valea Jiului, am intrat chiar în mine.
Am întâlnit o gramadă de lume. Cunoşteam din cauza asta foarte bine ţara noastră. Ăsta e un lucru pe care eu aş vrea foarte mult ca nepotul meu Nicolae să poată să facă celaşi lucru, numai că în situaţa actuală este imposibil”, povestea Regele Mihai, într-un interviu.