Puțini oameni știu la ce trebuie să fie atenți când achiziționează o casă. Datele Inspectoratului de Stat în Construcții subliniază că tot mai multe construcții sunt neconforme. În primele 9 luni ale anului trecut, inspectorii au făcut peste 11 mii de controale pe șantiere si au descoperit nenumărate probleme.
Să verifici cât de solidă este blocul în care vrei să-ți cumperi un apartament poate părea greu, însă nu imposibil. Primul lucru pe care ar trebui să îl ceri dezvoltatorului este proiectul. Marcela Prada, decan al Facultății de Construcții din Oradea, a declarat pentru Digi24 că proiectele sunt analizate de un verificator atestat care răspunde solidar cu proiectantul de structură. Mai departe, ajung proiectele la autorități cum ar fi Inspectoratul de Stat în construcții, primării și se autorizează.
În primele 9 luni ale anului trecut, Inspectoratul de Stat în Construcții a dat 32 de amenzi după ce a găsit la mai mulți dezvoltatori proiecte incomplete, neverificate sau care nu respectau normele de proiectare care ar proteja clădirile în caz de cutremur.
Detaliile cele mai importante legate de calitatea construcții se găsesc în cartea tehnică a clădirii, este de părere Emil Ivănescu, președinte al Filialei București, Ordinul Arhitecților din România. „Când se dorește să cumpărarea unui un apartament sau unei case, recomandăm cumpărătorilor să aibă alături un arhitect sau inginer, cărora să le spună ce vor să facă, să le arate documentele. Vănzătorul trebuie să pună la dispoziție toate documentele, cine a făcut proiectul. Orice urmă de intenție de a nu arăta documentele arată o problemă”, spune el.
Un lucru foarte important pe care îl neglijează cumpărătorii privește structura locuinței, susține Sorin Purine, dezvoltator imobiliar. „În general acest lucru e neglijat de clienti, de regulă ei sunt mult mai interesați de partea estetică, de finisaje în general. Din istoria noastră de 12 ani, atunci când calculăm procentul de clienți care au vrut sa verifice structura este relativ infim”.
Legea obligă dezvoltatorii să acorde și garanție pentru clădirile pe care le ridică. Cea pentru vicii ascunse este de minimum 3 ani. În primele 9 luni ale anului trecut, inspectorii de stat în construcții au făcut peste 11 mii de controale pe șantiere. Au găsit mii de probleme. Au dat peste 1.500 de amenzi cu o valoare de peste 14 milioane de lei.. Neregulile cele mai întâlnite au fost legate de încălcarea prevederilor autorizațiilor de construire, realizarea lucrărilor fără specialiști sau nerespectarea proiectelor.
Editor : C.L.B.