Noi privilegii pentru magistraţi, mai exact pentru şefii din Justiţie. O hotărâre de Guvern le dă dreptul la case de protocol.
Decizia îi priveşte pe magistraţii cu funcţii din Bucureşti. Atât membrii Curţii Constituţionale, cât şi şefii instanţelor şi Parchetelor din Capitală pot primi astfel de locuinţe din partea statului.
Sunt şi câteva condiţii impuse de Guvern. Magistraţii nu trebuie să aibă case pe numele lor în Bucureşti, iar cheltuielile nu trebuie să depăşească 1.000 de euro pe lună.
Guvernul actualizează anual, prin hotărîre, plafoanele pentru locuinţele de serviciu ale miniştrilor şi secretarilor de stat care nu au în proprietate locuinţe în Bucureşti, asigurate din fondul locativ administrat de Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RA-APPS). Pentru anul acesta, Executivul le-a pregătit o surpriză plăcută magistraţilor cu funcţii introducând-i pe lista celor care pot primi o locuinţă de la RA-APPS.
Mai exact, este vorba de magistraţii Curţii Supreme, membrii Curţii Constituţionale, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, tribunalelor, judecătoriilor, precum şi preşedinţii secţiilor din cadrul acestor instanţe, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asimilaţii acestora, procurorii-şefi ai direcţiilor şi secţiilor din cadrul Ministerului Public şi adjuncţii acestora, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi adjuncţii acestora, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale şi judecătorii şi adjuncţii acestora.
Specialiştii nu văd cu ochi buni această măsură, atrăgând atenţia că este discriminatorie.
„Vorbim de un venit care, în cazul muritorilor de rând, este unul impozabil. Sumele pentru compensarea chiriilor pentru magistraţi nu sunt impozabile. Mai mult, în contextul în care avem un principiu constituţional care se referă la nediscriminare şi la egalitate în faţa legii îmi este greu să cred că un şef de tribunal este mai egal în faţa legii decât un judecător simplu. Pe de altă parte, se dă naştere unei situaţii care nu este foarte bună pentru justiţie. Se naşte o competiţie care este neloială, aceste avantaje crează o discriminare. Pot fi cazuri temeinice, când un magistrat este detaşat 6 luni şi nu există altă posibilitate. Nu poţi face o regulă ca toţi care nu au case să primească gratis de la stat”, a spus avocatul Daniel Fenechiu, potrivit Adevărul.
El a adăugat că unii dintre magistraţi ar putea urmări special aceste privilegii, aşa cum au procedat şi mulţi parlamentari.
„Se poate ajunge la o practică la care apelează şi mai mulţi parlamentari. Unii şi-au trecut casele pe numele unor apropiaţi pentru a putea primi suma aia forfetară de 6-7.000 de lei pe lună pentru locuinţă. Nu e în regulă treaba asta”, a mai spus Daniel Fenechiu.