Burduja: Ne temem că ELCEN nu va putea cumpăra gaz pentru sezonul rece. Nu mai poate intra în insolvență, se duce direct în faliment

Data actualizării: Data publicării:
angajat elcen langa niste instalatii
Burduja spune că s-ar putea ca ELCEN să nu aibă posibilitatea de a cumpăra cumpăra gaz pentru sezonul rece. Foto: Facebook / ELCEN

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, întrebat de îngrijorările bucureştenilor de a rămâne fără căldură şi apă caldă în iarna aceasta în contextul în care Termoenergetica, distribuitorul agentului termic în Capitală are o datorie de un miliard de lei către ELCEN, producătorul agentului termic, că i-a semnalat primarului general Nicuşor Dan că datoria este foarte mare. El a explicat că ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz în avans pentru producerea energiei termice pentru sezonul rece şi se apropie acel termen de 1 octombrie, iar în cazul în care nu are banii necesari nu va putea face acest lucru. „Mai mult decât atât, ELCEN riscă să intre direct în faliment, dacă nu va avea lichidităţile necesare, pentru că este o companie care deja a fost în insolvenţă şi, conform legii insolvenţei, nu poate intra din nou în insolvenţă. Se duce direct în faliment”, a adăugat ministrul PNL.

„Noi la nivelul Ministerului Energiei suntem autoritatea tutelară cum se spune pentru ELCEN, producătorul agentului termic şi ne-am adresat încă de acum mai bine de o lună de zile domnului primar general Nicuşor Dan, semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN. Un miliard de lei trebuie plătiţi pentru că ne temem, pe bună dreptate, având în vedere că ne apropiem de 1 octombrie dată la care ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, nu va avea pur şi simplu fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz. Neavând fondurile să achiziţioneze acest gaz, nu va putea produce agentul termic”, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info despre faptul că mulţi bucureşteni sunt îngrijoraţi că ar putea să rămână fără căldură şi apă caldă la iarnă, având în vedere datoriile mari pe care Termoenergetica le are către producătorul de agent termic ELCEN şi ce soluţii propune pentru rezolvarea problemei.

Ministrul Energiei a mai precizat că ELCEN „riscă să intre direct în faliment, dacă nu va avea lichidităţile necesare, pentru că este o companie care deja a fost în insolvenţă şi, conform legii insolvenţei, nu poate intra din nou în insolvenţă” şi „se duce direct în faliment”.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, că a primit o scrisoare din partea ministrului Energiei, liberalul Sebastian Burduja, document prin care ministrul 1îşi exprimă îngrijorarea” cu privire la datoria pe care compania municipalităţii Termoenergetica o are către compania ELCEN, al cărei tutelar e Ministerul Energiei.

Edilul general a explicat explică faptul că municipalitatea are bani să plătească datoria, dar că plata a întârziat din motive ”tehnice”.

De asemenea, Nicuşor Dan a afirmat că nu există riscul ca, în iarna viitoare, bucureştenii să nu aibă apă caldă şi agent termic.

Conform edilului, un astfel de risc a existat anul trecut, înainte ca Executivul să permită, prin ordonanţă de urgenţă, administraţiei locale să facă un credit de 500 de milioane de lei.

Nicuşor Dan a mai precizat că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare sunt „în graficul” pe care autoritatea locală şi l-a propus, adăugând că, dacă înainte de 2020 erau reparaţi, în medie, 17 kilometri de conductă anual, speră ca anul acesta să fie reabilitaţi 50 de kilometri.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri