Lucian Bode a făcut vineri, la Digi24, o parelelă între Serbia și România în contextul incidentelor armate din țara vecină. „Nu cred că se pune problema în România să vorbim despre situații de acest gen, pentru că România este o țară sigură”, spune ministrul de interne.
Lucian Bode: Vecinii noștri au trecut printr-o săptămână neagră cu aceste două tragedii.
Trebuie să ne uităm la cauze.
Serbia e prima țară din Europa ca număr de arme la mia de locuitori, și a treia din lume. Poate fi o cauză.
Dacă ar fi să ne raportăm la ce se întâmplă în țara noastră, în România sunt peste 70.000 de deținători de arme de foc letale, legali. La aceștia se adaugă cei, care prin prisma atribuțiilor de serviciu, structurile din sistemul național de apărare și securitate națională, dețin în mod legal arme.
Nu putem spune că în România există un număr foarte mare de arme, majoritatea fiind arme de vânătoare. Ele sunt verificate periodic. Sunt verificați toți deținătorii de arme de foc, așadar, nu putem să facem o paralelă cu ce se întâmplă în Serbia.
Să dea Dumnezeu să greșesc. Dar dacă ne uităm ce s-a înâmplat în războiul din fosta Iugoslavie, și câte arme au rămas la populație...
Sper să se termine și războiul din Ucraina. Dar când ne uităm câte arme au fost distribuite către populație fără niciun inventar, peste câțiva ani și în Ucraina vom avea, sau sunt premise să se întâmple tragedii așa cum din păcate s-a întâmplat în Serbia.
Numărul mare arme la populație într-o țară este o cauză a acestor tragedii.
Nu cred că se pune problema în România să vorbim despre situații de acest gen, pentru că România este o țară sigură.
Acest lucru o arată ultima statistică, pe care o platformă internațională a dat-o publicității, unde 5 orașe din România sunt în primele o sută orașe din lume ca nivel de siguranță a cetățenilor. Și aici intră, evident, ca indicator infracționalitatea din acele orașe. Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și București sunt în acest onorant clasament.
Editor : Liviu Cojan