Blue Monday 2022. De ce astăzi, 17 ianuarie, este considerată cea mai tristă zi a anului

Data actualizării: Data publicării:
grafica cu un barbat trist si deprimat
Blue Monday 2022. Luni, 17 ianuarie, este considerată cea mai deprimantă zi a anului Foto: Guliver/GettyImages

Luni, 17 ianuarie 2022, este Blue Monday, „lunea tristă” sau cea mai deprimantă zi a anului. Este o denumire din engleză ce indică o predispoziție către o stare de tristețe. Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice, este, de fapt, o invitație de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

Din 2005 încoace, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită „Blue Monday” și este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.

Potrivit unor cercetări, trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă și perspectiva îndepărtată a unei vacanțe sunt doar câteva dintre motivele care contribuie la această stare depresivă. La acestea se adaugă și starea de incertitudine și anxietate generată de pandemia care a ajuns deja în al treilea an. 

Cum a apărut Blue Monday. De ce am fi mai triști în această zi

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor (așa-zisele „rezoluții”) trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

Citiți și: Cum scăpăm de depresia de după sărbători. Care sunt simptomele și la ce trebuie să fim atenți

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare. 

Un alt motiv de depresie: vacanţele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată.

Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. 

La toate acestea, în 2022 se adaugă condițiile speciale de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul. 

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

Citiți și:  Cristina Bălan, despre lupta cu depresia: În România, dacă ai o boală emoţională, ori eşti considerat nebun, ori plictisit

Blue Monday, o teorie controversată

La origine, „Blue Monday” a făcut parte, de fapt, dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, această teorie a psihologului a fost contestată, unii acuzând că opinia publică este influenţată  în mod voit, ca să-şi programeze o vacanţă în această perioadă, pentru a scăpa de starea de depresie.

Mai mult, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunţând că „Blue Monday” nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an.

Arnall a conceput, de fapt, o „formulă” neștiințifică. A fost mai degrabă o ipoteză ludică, ce a luat în considerare o serie de factori care ar putea contribui la o stare de spirit scăzută. Formula s-ar reda cam așa:

[V + (D - s)] x TQ / M x Na, unde:

V = vremea

D = datorie

s = salariul lunar

T = timpul scurs de la Crăciun

Q = timpul scurs de când ne-am încălcat deja rezoluțiile de Anul Nou

M = nivel scăzut de motivație

Na = sentimentul că ar trebui să facem ceva

Aceste variabile arbitrare sunt considerate pe scară largă nu numai imposibil de cuantificat, ci și incompatibile.

În 2013, Arnall declara pentru ziarul britanic The Daily Telegraph: „Inițial, mi s-a cerut să găsesc cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanță de vară, dar când am început să mă gândesc la motivele pentru care a-i rezerva o vacanță, reflectând la ceea ce mi-au spus mii de oameni în orelor de consiliere psihologică, au ieșit acești factori, care indicau a treia zi de luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimantă”.

Citește și:  TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum luptăm cu depresia?

Câți români suferă de depresie? Ce spun psihologii despre Blue Monday

Trecând de scopul comercial imediat al modului în care a apărut expresia „Blue Monday”, ideea a fost preluată cu timpul de psihologi. Ei se folosesc de popularitatea căpătată de Blue Monday pentru a atrage atenția asupra stărilor depresive, dar și asupra necesității de a le conștientiza și de a nu mai fi considerate un motiv de rușine. Tocmai de aceea, în această zi, psihologii organizează campanii de consiliere gratuită, pentru a-i ajuta pe cei interesați să treacă mai ușor peste obstacolele unei perioade grele.

De „boala secolului” suferă un român din zece. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia riscă să devină principala cauză a mortalității. Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care au accentuat aceste stări. 

În plus, există o afecțiune cunoscută sub numele de „tulburare afectivă sezonieră”, o formă de depresie capabilă să se manifeste în anumite anotimpuri. Indiferent de perioada anului, atunci oamenii se pot simți descurajați sau deprimați, iar cel mai constructiv pas este să caute ajutor. Acest lucru poate implica pur și simplu să vorbești cu un prieten despre îngrijorările și gândurile tale sau să apelezi la un psiholog.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Citiți și: REPORTAJ. O lume în pragul depresiei. Câți români sunt afectați

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri