Lăcaşele de cult au fost incluse în completarea Legii privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. Expertizele tehnice trebuie să fie finalizate până la data de 1 iunie 2026, transmite Agerpres.
Actul normativ completat menţionează „aglomerări de persoane”, anume „prezenţa simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, respectiv 25 de persoane în cazul clădirilor având destinaţia de lăcaş de cult, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătraţi”.
De altfel, noua lege stabileşte sancţiuni în cazul nerealizării evaluării seismice a clădirilor publice.
Până la data de 1 ianuarie 2025 conducătorii instituţiilor publice, inclusiv lăcaşele de cult, vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978, pentru care evaluarea vizuală rapidă recomandă efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistenţă.
Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026.
Nerespectarea prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice pentru constucţiile cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice, construcţiile cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic, de către conducătorii unităţilor de cult ce aparţin cultelor recunoscute de către statul român pentru construcţii cu destinaţia de lăcaşuri de cult în care se desfăşoară activităţi specifice cultului, precum şi clădirile prevăzute este sancţionată cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Sancţiunile se aplică, după caz, proprietarilor, administratorilor sau primarului general al municipiului Bucureşti, respectiv primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor.
Editor : M.I.