Tulpina sud-africană a fost identificată în România. Este vorba despre două cazuri de infectare la bolnavi din București și Pitești. Aceste două tulpini din Africa de Sud au fost identificate în laboratorul unei clinici private din Capitală, unde au fost secvențiate 93 de probe. Dintre acestea, alte 72 de probe au fost identificate cu tulpină britanică. Până în acest moment în țara noastră sunt peste 200 de cazuri de infectări cu varianta britanică a SARS-CoV2.
„Era de așteptat să circule și în România această tulpină, pentru că avem informații că în anumite țări din Europa e deja în circulație. Este o tulpină care pune probleme. Dacă vorbim de modul în care vaccinurile pe care le avem în România, sunt eficiente și da, știm că Moderna are studii care confirmă eficacitatea. La Pfizer sunt date despre efecte cu o scădere ușoară a eficienței, dacă vorim de forme asimptomatice. Și Astra Zeneca e eficient, pentru că există o protecție pentru formele severe de boală și în cazul infectării cu această tulpină, asta înseamnă că pacienții vaccinați cu Zeneca nu vor face forme de boală care să le pună viața în pericol și asta este cel mai important”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
„Ne așteptăm că acest val 3 să fie produs de creșterea circulației tulpinii din Marea Britanie. Suntem atenți la modul în care va circula tulpină sud-africană și, de ce nu, trebuie să fim atenți la prezența tulpinii braziliene, care e foarte contagioasă și ar aduce risc de infectare și pentru persoanele care au trecut prin boală, undeva la 67%”, a adăugat Mahler.
Primul caz de infectare cu varianta sud-africană este o femeie din Capitală, care provine dintr-un focar cu trei cazuri de COVID-19, dintre care acesta a fost confirmat ca fiind o infectare cu această tulpină. Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă și s-a infectat în județul Argeș, spun specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică. Este asimptomatic și a fost descoperit cu această infecție după ce s-a testat, la cerere, în vederea plecării în Turcia. Acesta nu are un istoric de călătorie, nu este contact cu un alt caz confirmat, motiv pentru care nu se știe cum s-a infectat.
Editor : Monica Bonea