BBC NEWS: Povestea brutarilor din Sri Lanka ajunși la Ditrău și cum s-a declanșat revolta. „Nu îmi poate opri visele”

Data publicării:
ditrau

BBC NEWS relatează pe larg povestea celor trei brutari din Sri Lanka ajunși în România, la Ditrău, cu speranța că vor avea o viață mai bună, dar care au ajuns, în mod neașteptat, în centrul unei dispute anti-imigrație.

„Muncitorii au ajuns la Ditrau, o localitate cu 5.000 de oameni, majoritatea etnici maghiari, pentru a câștiga salarii mai mari. La scurt timp după sosire, aproximativ 350 de locuitori au protestat în fața primăriei. Revolta a escaladat când preotul romano-catolic a trimis o petiție cu 1.800 de semnături prin care le-a solicitat proprietarilor brutăriei să nu angajeze muncitori străini, în condițiile în care rata șomajul în localitate este <mai mare de 2%>”, scrie BBC.

Brutarii din Sri Lanka au spus doar că localnicii au avut o problemă cu ei, în timp ce șefa brutăriei, Katalin Kollo, a spus clar și răspicat pentru jurnaliștii englezi că a fost vorba de rasism.

O parte din rezidenți s-au arătat îngrijorați pentru tradițiile culturale și au mai spus că siguranța comunității ar putea fi în pericol, iar patronii brutăriei spun că un grup închis de Facebook, denumit „Vrem un Ditrău fără imigranți”, a atras 2.700 de membri.

Localnicii din Ditrău susțin că, de fapt, își apără cultura

Primarul din Ditrău, Elemer Puskas, a convocat o ședință de consiliu special pentru a răspunde îngrijorărilor locale. „În primă fază ajung doi în Ditrau, apoi își vor aduce familiile pentru că au acest drept, și vor ajunge alți 10", a spus, în timpul ședinței, un bărbat de vârstă mijlocie.

„Își vor aduce cultura și obiceiurile, dar noi avem propria noastră cultură”, a mai spus bărbatul.

Un alt bărbat a fost mult mai direct și a început să strige: „Nu avem nevoie de imigranți!”.

BBC NEWS scrie că povestea a atras atenția autorităților, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a făcut plângere penală pentru instigare la ură și discriminare.

De ce au venit brutarii în România

Cetățenii din Sri Lanka au semnat contracte de muncă pe doi ani cu brutaria care vrea să mai facă angajări și să plătească, dacă este cazul, cazarea pentru personal. Managerul brutăriei spune că a căutat personal în străinătate, în parte pentru că în România nu a găsit oameni calificați și pentru a accesa fonduri UE.

„Au plecat o mulțime de oameni în Occident, iar acum noi ne căutăm lucrători din Est”, a declarat managerul brutăriei pentru BBC.

Pentru a readuce liniștea în comunitate, brutăria i-a mutat cu cazarea pe cei trei bărbați în alte două localități, la 15 kilometri de locul de muncă.

Unul din brutarii singalezi Prasanna Piumal, 22 de ani, a povestit pentru BBC că a venit în România pentru a-și construi un viitor, iar când a izbucnit revolta, „agentul care ne-a angajat a venit să ne vadă și a întrebat dacă vrem să plecăm din Ditrău și să mergem la București”.

Însă el a zis că va rămâne, așa cum a decis și colegul lui, Amahinda Amara Signha, 48 de ani, care a spus că nu se aștepta ca sosirea lor să declanșeze un asemenea deranj.

Nu am înțeles care este problema”, a spus el. „Când contractul meu se va încheia, mă voi întoarce în Sri Lanka. Casa mea nu este terminată și pentru asta am venit."

Cum s-a ajuns la revoltă

BBC NEWS spune că pot fi mai multe motive pentru care sosirea a trei oameni din Sri Lanka a stârnit o asemenea reacție, în condițiile în care România se confruntă cu o penurie de muncitori, după ce exodul propriei populații spre Vest.

Biserica este un instrument puternic în comunitățile mici din România, iar Katalin Kollo susține că preotul catolic din localitate, Karoly Biro, a ținut o slujbă prin care le-a stârnit oamenilor temeri legate de imigrare. Preotul nu a vrut să facă niciun comentariu legat de subiect pentru BBC.

Însă, în ședința de consiliu, preotul a spus: „Teama noastră vine din necunoscut. Nu avem niciun fel de resentiment față de străini, dar avem aici oameni care pot lucra”.

Ulterior s-a dovedit că doi dintre cei trei lucrători erau catolici.

Adalbert Horvath, un rezident de 54 de ani și fost lucrător în panificație, a declarat că a semnat petiția împotriva angajaților străini „pentru că oamenii sunt speriați de ei".

Cu toate acestea, el consideră că revolta este mai mult despre șomajul local și mai puțin despre frica de străini. „Sunt și ei oameni ca și noi”, spune el.

Un alt motiv care ar putea sta la originea revoltei poate fi acela că rezidenții, în majoritate maghiari, ar putea avea părerile „modelate” de media maghiară. Cel puțin aceasta este părerea primarului. Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, a promovat puternic o agendă anti-imigrație, preluată pe larg în mass-media națională.

Sentimentul este împărtășit de Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care este, de asemenea, etnic maghiar.

Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională. Știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul anti-imigrație", a declarat acesta pentru Digi24, declarație preluată de BBC NEWS.

Al treilea brutar din Sri Lanka care a sosit la Ditrău, Dayan Wone Peries, are o experiență de peste cinci ani ca brutar. A început munca după izbucnirea pedepselor.

Nu le-am luat prea în serios", a declarat tânărul de 24 de ani pentru BBC. „Jumătate din banii mei îi pun în cont, iar cealaltă jumătate ajunge la mama mea. Îmi construiesc o casă în țara mea. Deci, nu mă interesează problema, nu îmi poate opri visele", spune el.

În ciuda revoltei stârnite, doamna Kollo nu regretă decizia de a-i angaja pe singalezi și spune că mai așteaptă alți patru angajați din Nepal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani