Sunt patru luni de când bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează, iar patronii de restaurante spun că leafa ospătarilor a crescut considerabil, în unele cazuri cu 15%. Însă în continuare legea are scăpări. De exemplu, bacșișul la borcan nu poate fi impozitat, iar zilierii nu pot beneficia nicicum de banii în plus.
De la începutul anului, bacșișul este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal și este impozitat cu 10%.
Ionela Ion, ospătăriță: Chiar este ok și ne avantajează foarte mult. De aproximativ o lună, undeva la 1.000 de lei plus, peste. Este super.
Andrei, ospătar: Am intrat și noi în normalitate.
- Cam care este suma pe care o scoți tu pe lună pe bacșiș?
- 1.500 - 2.000.
- Îți dublează salariul?
- Aproape.
Ion Biriș, vicepreședinte HORA: Noi credem că la nivel național veniturile din industrie vor crește cu 30%. Am luat două din restaurantele pe care eu le am în grupul meu. Într-unul dintre ele, pe primele trei luni ale anului, veniturile din bacșiș reprezintă 60% din salariile nete. La al doilea restaurant pe care l-am monitorizat, venitul din bacșiș depășesc cuantumul salariilor nete.
Impozitarea bacșișului ar urma să aducă mai mulți bani și statului. Estimările sunt de 20 de milioane de euro pe acest an, asta dacă toți operatorii din industrie aplică legea.
Marian Morcoasa - reprezentant ANAF: Sute de operatori verificați, zeci sancționați. Sunt amenzi de 4.000 de lei și confiscarea sumelor.
Şi deşi legea a fost aşteptată 7 ani, patronii de restaurante spun că mai are nevoie de îmbunătăţiri.
Editor : I.C