Avocatul Poporului cere explicații de la ministrul de Interne despre controalele făcute de polițiști în civil, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Renate Weber vrea să știe, potrivit unei solicitări trimise lui Marcel Vela, în baza cărui act normativ se acționează și, de asemenea, dacă polițiștii în civil au dat și amenzi.
„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (...) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului, potrivit Agerpres.
De ce se teme Avocatul Poporului
Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regulă.
Totodată, arată Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.
Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.
„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică Avocatul Poporului.
Instituția precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.
De ce a decis Poliția să facă controale în civil
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală, intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea COVID-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers.
„Din experienţa acţiunilor desfăşurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 doar la vederea forţelor de ordine. Poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca, imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase”, a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.
Potrivit acestuia, rolul acestor activităţi nu este neapărat acela de a aplica sancţiuni, ci de a explica necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară.
Citiți și: Au început controalele polițiștilor în civil. Comerciant: „E o hărțuire asta. Vreți să vă feriți, nu veniți în piață, clar!”
Poliție: Deja primim sesizări de la cetățeni la TELVERDE
Pe de altă parte, Poliția Română a pus la dispoziția cetățenilor o linie de telefon la care pot face sesizări cu privire la nerespectarea regulilor din pandemie: TELVERDE 0800 800 165.
„De la operaționalizarea acestei linii telefonice, cetățenii și-au arătat disponibilitatea de a sesiza în ce locuri, spații sau mijloace de transport în comun au observat persoane care fie nu poartă, fie poartă în mod necorespunzător masca de protecție”, anunță Diana Sarca, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale Poliție a Municipiului București.
Pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare, Poliția Capitalei a intensificat controalele în toate zonele Municipiului. „Acum facem un apel la cetățeni, să ne sprijine în identificarea locurilor, și mijloacelor de transport unde, anumite persoane, nu respectă normele de protecție individuală”, spune Diana Sarca.
„Apelul transmis la TELVERDE declanșează verificări. Verificam cele sesizate și mai mult decât atât, în urma acestor telefoane am construit o hartă a punctelor fierbinți, a zonelor unde se încalcă cel mai des regulile de protecție, zone care vor face obiectul unor verificări amănunțite.
De asemenea, aveți la dispoziție și numărul de WhatApp 0755 021 218, unde puteți trimite imagini, foto sau video cu privire la cele sesizate la TELVERDE 0800 800 165” - transmite purtătorul de cuvânt.
„Dacă la sfârșitul săptămânii trecute, mai puțin de 10 cetățeni au apelat în București acest număr, ieri, în 27 de apeluri ne-au fost sesizate nereguli.
Sunați la 0800 800 165, trimiteți imagini la 0755 021 218. Împreună vom reuși. Respectăm distanțarea fizică, purtăm masca de protecție, respectăm regulile de igienă. Pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jur” - este apelul Poliției Române.
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800.800.358. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, reamintesc autoritățile.
Editor : Luana Pavaluca