Frigiderele şi congelatoarele oamenilor sunt mijloc sigur de transmitere a pestei porcine africane. "În congelator, virusul nu moare", avertizează directorul DSVSA Timiş, Flavius Nicoară, citat de debanat.ro. Şi când vine vorba de prepararea produselor, lucrurile stau diferit faţă de cum se credea: e nevoie de minim 70° Celsius, cel puţin 30 de minute, pentru ca virusul să fie distrus.
Deşi pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, omul rămâne unul dintre cei mai mari vectori de transmitere a bolii. Carnea infestată cu PPA, depozitată în frigidere sau congelatoare sau gătită insuficient, nu face ca virusul să dispară.
"E nevoie de o temperatură de minim 70° Celsius, cel puţin 30 de minute, pentru ca virusul să moară", a declarat directorul DSVSA Timiş, Flavius Nicoară, pentru sursa citată.
În plus, nu orice tip de gătire a cărnii infestate cu pestă porcină africană ucide virusul. "Acesta dispare dacă e folosit în tocănițe sau în alte alimente, la fierbere. Dar nu moare dacă e făcut pe grătar, mici sau grătare", a declarat Flavius Nicoară.
Totodată, şeful DSVSA Timiş le aminteşte oamenilor că vânzarea de porc şi animale vii este strict interzisă. Numai în ultimele zile, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit 25 de cazuri de vânzare pe internet a unor produse din porc, chiar din zonele afectate de focarele de pestă porcină africană.
"Am descoperit pe internet cetățeni care comercializează produse de porc și animale vii. Este interzis! Am făcut controale, le-am făcut sesizare la Poliție, au deja dosar penal. Vom continua aceste controale și în perioada următoare. Este un posibil vector de transmitere a bolii", a concluzionat Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.
De altfel, chiar săptămâna aceasta, în Timiş, a fost descoperit un nou focar de pestă porcină, la cel mai mare producător de carne de porc din România. 20.000 de animale vor fi eutasiate acolo. Același producător a avut probleme și luna trecută: aproape 40.000 de porci au fost omorâţi atunci din cauza virusului.
Editor : Izabela Zaharia