Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre tragedia de astăzi de la Kiev, în care ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastîrki și mai mulți oficiali ai ministerului au murit. El a spus că, indiferent care vor fi concluziile anchetei, cei 17 morți în accidentul aviatic sunt victime ale invaziei Rusiei în Ucraina.
„Este o tragedie extraordinară. Am exprimat deja condoleanțele noastre pentru această pierdere teribilă. Primul ministru a exprimat către omologul sau ucrainean condoleanțele României. Indiferent care vor fi rezultatele anchetei, este clar că vorbim tot despre victime ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Bogdan Aurescu.
„Din acest punct de vedere vă asigur că sprijinul statelor membre UE, inclusiv al României, și NATO va continua în așa fel încât Ucraina să câștige acest război”, a adăugat el.
Un elicopter s-a prăbușit miercuri dimineață lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din orașul ucrainean Brovary din regiunea Kiev. Ministrul de Interne ucrainean și-a pierdut viața în accident. Printre victime sunt și mai mulți copii.
Elicopterul în care se aflau ministrul de Interne și ceilalți oficiali aparținea serviciului ucrainean pentru situații de urgență. Aparatul a aterizat între clădirea grădiniței din Brovari și o clădire de locuințe și a luat foc la contactul cu solul.
Kirilo Timoșenko, adjunctul cancelariei prezidențiale, a spus că elicopterul era în misiune oficială către una din „zonele fierbinți” ale frontului.
Avioanele-spion ale NATO: „Sunt măsuri luate încă de la începutul războiului”
Aurescu a vorbit și despre avioanele-spion ale NATO, care vin în România. O primă aeronavă AWACS a aterizat la Baza 90 de la Otopeni și vor urma alte două, relocate din Germania.
„Aceste măsuri de supraveghere extinsă a spațiului aerian și maritim sunt măsuri pe care NATO le-a luat de la începutul războiului. Faptul că avem pe teritoriulRomâniei avioane care culeg informații reprezintă de fapt o măsură prin care NATO se informează în timp real cu privire la evoluția ostilităților”, a spus Aurescu.
„Nu înseamnă că sunt neapărat evoluții care să ne îngrijoreze, dar este foarte bine că NATO își sporește capacitățile de culegere a informațiilor. Asta ajută la evaluările din cadrul NATO”, a explicat el.
Editor : M.B.