Augustin Zegrean spune că legea pensiilor speciale este foarte neclară, scrisă cu multe probleme, greu de aplicat

Data publicării:
augustin zegrean
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a spus miercuri seară, la Prima News, că legea pensiile speciale ale magistraţilor, declarată parţial neconstituţională, este „scrisă cu multe probleme”. Zegrean spune că actul normativ a fost scris de oameni care nu sunt profesionişti, precizând totodată că reducerea pensiilor speciale ale magistraţilor este posibilă.

„Legea este foarte neclară, scrisă cu multe probleme, greu de aplicat, e greu de înţeles, în primul rând, ce se urmăreşte prin legea asta. Să spui aşa, per total, că se taie pensii, e una, dar să scrii în lege lucrul ăsta este altceva. Acolo au avut probleme. Chiar cred că nu sunt specialişti şi eu am spus de multe ori: se poate rezolva problema asta, dar trebuie rezolvată conform legii şi cu respectarea legii şi a Constituţiei. Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege, adică eu, care sunt beneficiarul legii, să înţeleg ce îmi spune acolo”, a afirmat Augustin Zegrean, potrivit News.ro.

Zegrean a precizat că nicăieri în lume nu este acceptat ca un act normativ să aibă dispoziţii aplicabile retroactiv, iar în acest caz ar fi „o catastrofă, nu numai cu pensiile, în general vorbind”.

Întrebat dacă, de acum înainte, pot fi diminuate pensiile de serviciu ale magistraţilor, fostul preşedinte al CCR a răspuns: „Da, se pot, sigur că se pot, numai că ei (parlamentarii - n.r.) au făcut această lege, au făcut-o prost, Curtea a declarat-o neconstituţională şi după practica Curţii, şi nu numai a Curţii din România, a Curţilor Constituţionale în general, în lume, o soluţie legislativă declarată neconstituţională nu mai poate fi adusă în alt proiect de lege”.

Augustin Zegrean a precizat că „lucrurile ar trebui gândite cu totul altfel” în ceea ce priveşte un astfel proiect de lege, el explicând că Parlamentul „trebuie să discute cu specialiştii şi să facă o lege fără ură şi fără părtinire”.

Întrebat dacă, în opinia sa, decizia magistraţilor de a contesta la CCR legea care le vizează pensiile este una morală, Zegrean a răspuns afirmativ. „Da, pentru că nu se poate, după 20 sau 25 de ani de când ei lucrează cu ideea că vor avea pensia atât de mare sau atât de mică, să vii să le spui că nu le mai dai. Sau se fac judecători pentru că vor să iasă la pensie după 25 de ani de muncă şi vii după 25 de ani şi spui că nu mai ies la pensie după 25, trebuie să mai stea 25. Legea trebuie să dispună numai pentru viitor”, a adăugat Augustin Zegrean.

El a admis că nu este corect ca pensia primită de unii magistraţi să fie mai mare decât salariul pe care aceştia le-au avut, el subliniind, în acest context, că sunt doar câţiva magistraţi aflaţi în această situaţie.

Zegrean consideră că, dacă s-ar majora toate salariile, s-ar rezolva inechităţile, el arătând că trebuie ca guvernanţii „să nu încerce să egalizeze în jos” veniturile. Fostul preşedinte al CCR s-a arătat sceptic cu privire la faptul că Parlamentul va veni cu un nou proiect pe acest subiect într-o sesiune extraordinară, el arătând că CCR are la dispoziţie 30 de zile pentru a motiva decizia, iar până atunci se va ajunge la luna septembrie.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri