Atac cibernetic fără precedent. Hackeri din Rusia au spionat, timp de 9 luni, mai multe instituții și companii din SUA și alte țări

Data actualizării: Data publicării:
mana tasteaza la laptop. cod informatic rosu in imagine
Atac cibernetic masiv. Foto: Profimedia Images

Hackeri ruși au folosit o actualizare de software pentru a intra în rețele ale instituțiilor federale americane importante, precum Trezoreria și departamentul de Comerț al SUA, timp de 9 luni, transmite Reuters.

Compania americană de IT SolarWinds, care furnizează servicii digitale unor instituții și agenții federale din SUA, a declarat, luni, că un număr de până la 18.000 de clienți au descărcat o actualizare de software compromisă care a permis unor hackeri ruși să spioneze companii și activități guvernamentale fără a fi detectați timp de aproape 9 luni.

SUA au emis, duminică, o avertizare de urgență prin care ordonă utilizatorilor guvernamentali să se deconecteze de la programul SolarWinds despre care se spune că ar fi fost compromis de “actori rău intenționați”.

Moscova a negat orice legătură cu atacurile.

Luni, oameni cu informații despre campania de hacking au spus, pentru Reuters, că Departamentul pentru Securitate Internă a fost de asemenea o țintă. Una dintre persoane a precizat că emailul departamentului a fost compromis însă nu și rețeaua de importanță critică pe care divizia de securitate cibernetică o folosește pentru a proteja infrastructura.

Departamentul pentru Securitate Internă este un organism birocratic masiv, responsabil de securitatea la frontiere, securitatea cibernetică și mai recent distribuția în siguranță a vaccinului anti-Covid-19.

SolarWinds a declarat într-un mesaj intern că atacul ar putea fi opera “unei alte națiuni” care a inserat cod malițios în actualizările programului de gestionare a rețelei Orion între lunile martie și iunie a anului acesta.

SolarWinds are 300.000 de clienți la nivel global, inclusiv majoritatea companiilor aflate în clasamentul Fortune 500 și unele dintre cele mai sensibile părți ale guvernelor americane și britanice – precum Casa Albă, departamentele de apărare și agențiile de informații ale ambelor state.

Investigatorii din toată lumea încearcă acum să afle cine a fost lovit.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că Regatul Unit nu a fost conștient de niciun impact al atacului cibernetic însă sunt în curs de investigare.

Două persoane familiare cu investigația au declarat pentru Reuters că orice organizație care rulează o versiune compromisă a programului Orion ar fi avut o “backdoor” (ușă de acces în spate) instalată de atacatori în sistemele de calculator.

“După asta, este doar o întrebare dacă atacatorii au decis să exploateze și mai mult accesul”, a afirmat una din surse.

Însă hackerii ar fi folosit metoda pentru a selecta mai precis țintele lor.

FireEye, o importantă companie de securitate cibernetică care a fost și ea atacată în legătură cu incidentul respectiv, a precizat, într-un mesaj publicat pe blogul său, că alte ținte au inclus “guverne, consultanță, tehnologie, telecom și entități extractoare din America de Nord, Europa, Asia și Orientul Mijlociu”.

„Dacă este spionaj cibernetic, atunci este una dintre cele mai eficiente campanii de spionaj pe care le-am văzut de ceva vreme”, a declarat John Hultquist, directorul de analize de informații de la FireEye.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”