Revelionul vine cu o tradiție zgomotoasă și periculoasă. Oamenii aprind petarde și artificii, ca să marcheze intrarea în noul an. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face un apel la părinți, să nu-i lase pe copii să se joace cu astfel de obiecte, pentru că se pot răni grav.
O joacă de copii, pe străzi, printre blocurile din sectorul 5 al Capitalei: minorii aruncă cu petarde, găsesc o cutie și își încearcă norocul. Doar că petarda nu explodează, iar cutia ia foc. Sunt imagini surprinse de o cameră de bord dintr-o mașină care s-ar fi putut face scrum dacă articolul pirotehnic exploda. Astfel de petarde și artificii nu ar trebui să se afle în mâinile minorilor.
O singură categorie este permisă de lege, și aceea pentru persoanele care au peste 16 ani: articole pirotehnice cu un grad scăzut de pericol și cu un nivel neglijabil al zgomotului.
Adrian Aldea, Direcția Arme, explozibil și substanțe periculoase: Vorbim de steluțe vulcani, jertbe, trebuie să urmărim pe articol să fie inscripționat în limba română. E obligatoriu să fie inscripționat F1. Doar acestea sunt în scop de divertisment.
Petarde și artificii comercializate ilegal
Doar că acestea par insuficiente pentru mulți dintre adolescenți, care aleg din piață produse destinate exclusiv pirotehniștilor. În ultima lună, polițiștii au făcut zeci de percheziții la cei care dețineau și comercializau în mod ilegal petarde și artificii și au confiscat o cantitate record de „bombe”. 85 de tone de articole pirotehnice ar fi ajuns la populație.
De obicei produsele sunt fabricate în China și vin pe diferite rute, Bulgaria, Polonia. Nu sunt produse sigure, nu au traducere în limba română pentru modul de folosire și pot duce la răni grave.
Reprezentanții IGSU trag un semnal de alarmă: Nu alegeți să vă riscați sănătatea pentru câteva secunde de distracție. E important să conștientizați folosirea.
La mai toate Revelioanele din ultimii ani pompierii și medicii au avut multe cazuri de persoane rănite ori de incendii provocate de petarde.
Articolele pirotehnice folosite greșit vă pot trimite la spital sau în lista persoanelor sancționate de polițiștii. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
Editor : A.A.