De la "ce a fost mai întâi, oul sau găina?", dilemă dezbătută și de filosofii antici până la "cum e pământul: rotund sau plat?" a trecut peste omenire o revoluție tehnologică. Teoretic, un progres, accesul nelimitat la informație dauneză uneori cunoașterii adevărate. Adepții teoriei că Pământul este plat au umplut pământul și se tot înmulțesc. Combat, argumentează și sfidează știința pe rețele sociale și în discuții private, iar ca fenomenul să nu mai găsească pământ roditor și să crească, singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, recomandă studierea astronomiei în școală.
În satul lui Marin și Costinel, vecini și vechi amici, Terra nu a fost nicicând motiv de controverse. S-a mai certat lumea pe pământ, dar nu pe forma lui, cel mult pe împărțitul roadelor. În țară și-n lumea largă, milioane de oameni au umplut pământul cu o teorie: nu e rotund, e plat! Deși nu i-a trecut nicicând prin gând să afle ce și cum, Marin analizează scurt ideea și conchide: "E plat, da! Nu se vede? Cum? Vedeți dumneavoastră rotund? Pe unde ați umblat, sau pe unde umblați, unde vedeți rotund? Pământul nu e rotund! Eu știu din bătrâni! Că am și eu o grămadă de ani. Numai Luna și Soarele sunt ca o minge! Pământul e așa cum îl vedeți dumneavoastră!"
Ce e drept, e drept! Fiecare cu opinia lui, dar pământul clar nu-i drept, anunță Costinel. Intervine în dezbatere și aduce argumente: "Normal că e rotund! Dacă nu știi, înveți! Mama i-a fost profesoară de geografie și a lipsit la lecția cu Pământul!"
Dumitru Prunariu recomandă ca astronomia să fie învățată la școală
La câteva sate depărtare, întâlnim alt român convins că Pământul e plat. Are și el argumentul lui: "Păi, rotund dacă este, n-ai cum să pui nici poame, nu poți să pui nici roșii, nimic. Păi dacă-i rotund cum, unde pui toate de ale mâncării? Că n-ai loc. E rotund la școală! După școală e plat! Mai bine plat ca rotund!"
Dacă ar fi bine ca Pământul să fi fost plat, nu vom ști niciodată, pentru că Terra e așa cum a fost dintotdeauna: a treia planetă de la Soare și cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar. Se învârte în jurul axului, ca orice sferă, deci nici urmă de ceva plat, iar ca generațiile următoare să nu mai cadă în capcana falselor teorii, singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, recomandă studierea organizată a astronomiei în școală.
Editor : B.C.