Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri, la Digi24, că în urma intensificării atacurilor rusești de la granița României „este normal să fie implementate măsuri preventive de protecție a populației”. Autoritățile vor astfel să se asigure că oamenii sunt informați și vor ști ce au de făcut în cazuri extreme, susține Arafat. În ce privește mesajele Ro-Alert, el atrage atenția că acestea pot fi trimise cu doar un minut înaintea unui posibil atac. De aceea, cetățenii trebuie să știe cum să acționeze în situații de criză, mai spune Arafat.
„Măsurile care au fost aprobate prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență sunt măsuri preventive. Noi rămânem cu speranța că un impact care să ducă la victime să nu apară niciodată pe teritoriul României. Noi va trebui, mai ales acum văzând intensificarea bombardamentelor la granița cu România în anumite locații, este normal să avem implementate măsuri preventive lângă graniță, numai și numai pentru a fi siguri că populația este informată, știe ce are de făcut.
Hotărârea prevede stabilirea zonelor de risc, stabilirea zonelor în care populația poate să se adăpostească. În localitățile mici, unde avem foarte puțini oameni și nu au în casele lor nici beciuri unde să se adăpostească, Ministerul Apărării va construi adăposturi sau construcții de adăpost temporare, cu pereți de beton. (...) În localitățile apropiate de graniță, pompierii deja verifică unde avem subsoluri, unde avem deja adăposturi în blocuri și unde poate lumea să meargă. Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni, să se protejeze, să fie departe de geamuri, să fie în zona de centru a apartamentului, în timpul unui bombardament, chiar dacă șansă să pățim noi ceva este extrem de mică, este o măsură de protecție. (...)
Mesajele care vor fi date prin Ro-Alert în zonele respective vor veni cu aceste recomandări, care se vor regăsi și pe alte mijloace de informare permanentă a populației. Populația va fi instruită în perioada următoare. (...) Mesajele date depind foarte mult de timpul de depistare. Trebuie să înțelegem că depistarea riscului pe care o face Ministerul Apărării poate să fie cu unul, doua, 10, 15 minute înainte. Nu e o depistare care de fiecare dată e mereu la fel. Nu se știe cu o oră înainte. Se poate ști cu un minut înainte sau cu cinci minute înainte. La momentul când se știe, se trimite mesaj”, a spus Raed Arafat.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației.
„Luând în considerare atacurile recente și repetate efectuate asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail precum și răspunsul apărării antiaeriene ucrainene care au determinat dispersarea mijloacelor utilizate pe suprafețe mari, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:
Art. 1 – Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.
Art. 2 – (1) În zonele stabilite în condițiile art. 1, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare. (2) Inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite zone în condițiile art. 1, asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.
Art. 3 – Ministerul Apărării Naționale edifică spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.
Art. 4 – (1) În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică potențial a fi afectată. (2) În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.
Art. 5 – În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.
Art. 6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”.
Editor : C.L.B.