Un studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich arată că „închiderea școlilor este o măsură care face posibilă reducerea vitezei de circulație a coronavirusului prin reducerea deplasărilor”, conform Le Figaro. Copiii prezintă un risc redus de a dezvolta forme severe ale bolii, dar se ştie puţin despre rolul lor în transmiterea virusului, concluzionează cercetarea.
Școlile din Elveția au fost închise pe o perioadă de două luni în timpul primului val al pandemiei, în primăvară, fapt ce a redus deplasările cu 21,6%, conform cercetătorilor. Prin această reducere a deplasărilor a fost posibilă și micșorarea vitezei de circulație a virusului - „Analiza noastră confirmă faptul că închiderea şcolilor este o măsură care face posibilă reducerea vitezei de circulaţie a virusului prin reducerea deplasărilor” spune Stefan Feuerriegel, profesor de IT şi management la ETHZ.
Primul factor a fost interzicerea adunărilor de peste cinci persoane, care a redus deplasările cu 24,9%, conform studiului. Al doilea este închiderea barurilor, restaurantelor şi a altor afaceri neesenţiale, care a dus la o scădere de 22,3% a deplasărilor, se arată în studiul citat de Le Figaro și Mediafax.
Echipa de cercetători elveţieni a analizat 1,5 miliarde de deplasări, în perioada 10 februarie - 26 aprilie 2020, folosind date de la operatorii de telefonie mobilă elveţieni pentru a evalua impactul măsurilor împotriva Covid-19 asupra deplasărilor.
„Dacă şcolile sunt închise, putem spera la o schimbare mare de comportament”, afirmă Stefan Feuerriegel. „Nu numai că copiii rămân acasă, dar uneori înseamnă şi o schimbare pentru părinţi”, adaugă el.
Printre numeroasele măsuri luate în întreaga lume pentru a limita răspândirea virusului, închiderea şcolilor a fost una dintre cele mai controversate.
Editor : Adrian Dumitru