Apele Române: În Vaslui a plouat cât pentru un an. Inundații ca cele din Galaţi au loc o dată la 100 de ani

Data publicării:
GALATI - SLOBOZIA CONACHI - INUNDATIE - 14 SEP 2024
Urmari ale inundatiei petrecute in localitatea Slobozia Conachi din Galati, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Administraţia Naţională „Apele Române” anunţă că în judeţul Vaslui s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg, cel mai mult - 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja. La Galaţi s-au produs inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Instituţia prezintă şi o listă a investiţiilor din ultimii ani pentru amenajări şi consolidări de maluri, potrivit News.ro.

„În cursul zilei de astăzi, echipele de la Apele Române – SGA Galaţi au intervenit pentru supraînălțarea digului de apărare din zona UAT Foltești, situat pe râul Chinaja. Astfel, s-a intervenit cu saci, polipropilenă și folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipă de la Apele Române - SGA Galaţi acționează pentru evacuarea apei din gospodării. În localitatea Piscu, râul Suhu este monitorizat în permanenţă si la această oră nivelul apei este în scădere”, arată un comunicat al Apelor Române.

În localitatea Cuza Vodă au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie pentru evacuarea apei din incinta inundată şi din gospodării.

„Se acţionează în zonă, cu forte proprii, cu oameni şi utilaje de la Apele Române, echipele mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galaţi, SGA Iaşi, SGA Vaslui). Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an întreg”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat:

  • Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;
  • Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;
  • Drânceni – 179,1 l/mp;
  • Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;
  • Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;
  • Broscoşeşti- 193,9 l/mp;
  • Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;
  • Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;
  • Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;
  • Acumularea Şuletea -150, 9/mp

Instituţia prezintă şi investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi care „au contribuit la limitarea efectelor produse de inundaţii, prin amenajări şi consolidări de maluri”, în valoare totală de 88.592 mii lei de la bugetul de stat şi 16.650 mii lei din surse ale Apelor Române.

Din fonduri externe, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt:

  • Supraînâlţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi (POS Mediu) – valoare 8274 mii lei;
  • Reducerea riscului la inundaţii a municipiului Tecuci, judeţul Galaţi, finanţat prin POIM şi buget – valoare 189.435 mii lei

„În ultimii 10 ani, s-au executat şi o serie de lucrări cu forțe proprii ale Apelor Române, precum şi în colaborare cu autorităţile locale. Astfel, s-a intervenit pentru asigurarea capacităţii de transport a albiei, fiind executate lucrări de recalibrare/decolmatare a aproximativ 111 de km de albii (în judeţul Galaţi)”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, specialiştii anunţă că pagubele produse în judeţul Galaţi au fost determinate, între 60-65%, de cantităţi de precipitaţii de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundaţii de tip fulger).

„Cantităţile de precipitaţii record au provocat inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Efectele inundaţiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei , recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundaţii”, a mai transmis instituția.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei