Un medic militar a început o afacere pe care a testat-o mai întâi pe el însuşi. După ce a slăbit 100 de kilograme în opt luni, a devenit antrenor al sănătăţii, aşa cum îi place să spună, pentru mii de oameni supraponderali. În România, reţetele de slăbit sunt la modă, spune medicul, dar foarte puţini oameni tratează cauzele reale ale kilogramelor în plus.
Florin Ioan Bălănică, medic: Aici avem o poză a mea de acum 6 ani. Aveam aproape 200 de kilograme pentru că munceam foarte mult, nu eram atent la nutriţie. Nu ne interesează numai greutatea, ci proporţia între muşchi, oase, apă şi grăsime.
Florin Bălănică a investit peste 300.000 de euro într-o clinică în care oamenii supraponderali primesc, în loc de operaţii estetice, antrenament pentru schimbarea stilului de viaţă. Metoda lui îmbină elementele de nutriţie cu managementul stresului, postura şi inserţia socială. Adică analizează pacientul de la dentiţie, până la poziţia în scaunul de la birou şi grupul de prieteni. Dacă ai prieteni care te invită la grătare şi la chefuri nocturne, atunci poţi avea un răspuns pentru kilogramele în plus, spune medicul.
Florin Ioan Bălănică, medic: Nu contează câte kilograme pierde, ci cum stabilizează pierderea acestor kilograme.
Felix Mihai, pacient: Aici sunt în septembrie 2015 şi asta este în iulie 2016. Ajungeam la ora 4 să-mi dau seama că nu am băut apă, că nu am mâncat nimic. Sunt un om care am coborât de la XXL la M, ca măsuri.
Potrivit unui studiu, dulciurile şi produsele de patiserie sunt printre opţiunile de zi cu zi pentru 40% dintre români. Când vine vorba de consumul produselor fast-food, aproape 12% fac această alegere cel puţin o dată pe săptămână. Din 6.500 de pacienţi care au trecut prin clinica lui în ultimii ani, 30% sunt copii.
Florin Ioan Bălănică, medic: Primesc premii, dulciuri, cipsuri, lucruri nesănătoase. Merg la zilele colegilor în fast food şi părinţii nu ştiu cum să abordeze acest lucru. Ziua de duminică este o zi de relaxare în care se consumă freshuri de fructe cu pizza, cu paste, toate amestecate.
Alimentaţia haotică face ca mai bine de jumătate dintre români să fie supraponderali sau obezi, conform celui mai recent studiu IMAS. Potrivit datelor, aproape un milion de români mănâncă o singură dată pe zi, iar micul dejun, considerat de nutriţionişti drept cea mai importantă masă a zilei, este omis de 35% dintre români.