După ce și-a anihilat întreaga rețea de termoficare și a închis CET producătoare de agent termic, România a devenit dependentă de gazele naturale. Prețul acestora pentru consumatorii casnici s-ar putea scumpi cu 4-5% de la 1 aprilie, ca urmare a finalizării procesului de liberalizare.
”La gaze naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare, de la 1 aprilie nu mai sunt preţuri reglementate şi se vor aplica preţurile din piaţa liberă ceea ce ar putea genera creşteri de 4-5% la factura consumatorilor casnici”, a spus miercuri preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, potrivit News.ro.
În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.
Astfel, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor preţuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice preţurile cu care furnizorii vând gazele către populaţie.
Havrileţ estima anul trecut că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la preţuri mai bune decât cei actuali.
Legislaţia actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a preţurilor pentru populaţie.
La gazele din producţia internă, care au preţul stabilit la 60 lei/MWh, se adaugă tariful de înmagazinare, în valoare de 20 lei/MWh, ceea ce duce preţul final la circa 80 lei/MWh. Importurile se realizează la preţuri de 78 lei/MWh, foarte aproape de preţul gazelor înmagazinate.
În ceea ce priveşte piaţa reglementată, în care sunt incluşi consumatorii casnici, preţul de 60 de lei/MWh fixat de guvern este sub cel al gazelor din import, de 78 de lei/MWh.