O anchetă internă a fost deschisă la Poliția din Iași după scandalul în care este implicat vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu. Anchetatorii vor să afle cum au ajuns publice imaginile în care acesta îi amenință pe polițiști.
Ancheta a fost deschisă la IPJ Iași, pentru a se vedea cum au ajuns imaginile în care este surprins Horodniceanu în spațiul public.
Este verificat, de asemenea, dacă imaginile au fost filmate cu camera de corp a polițistului sau cu un telefon mobil.
Nu este singura anchetă în acest caz. Și Inspecția Judiciară, organul abilitat să cerceteze abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori, s-a sesizat în urma apariției imaginilor.
„În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție”, se arată într-un comunicat transmis luni de Inspecția Judiciară.
Potrivit Codului Deontologic al judecătorilor și procurorilor, postat pe site-ul Inspecției Judiciare, „judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate”.
Într-o înregistrare video apărută în spaţiul public, Horodniceanu i-a întrebat pe poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va contacta pe superiorii lor de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a spus că nu a încălcat nicio normă rutieră şi că întreaga situaţie ar fi fost pusă la punct de cei doi poliţişti care îl cunoşteau. El a spus că a avut reacţia respectivă întrucât cei doi poliţişti s-ar fi prefăcut că nu ştiu cine este interlocutorul lor.
În filmarea apărută în spațiul public, Daniel Horodniceanu se arată clar deranjat că a fost oprit de polițiști și că aceștia nu știu cine este el. În momentul în care unul dintre poliţişti a răspuns că nu îl cunoaşte, Daniel Horodniceanu i-a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.
„Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus actualul vicepreşedinte al CSM.
„Nu vă cunosc”, a venit replica agentului de poliţie.
„Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? Dar de unde sunteţi dumneavoastră, de la Vaslui sau de la Iaşi?”, a întrebat Daniel Horodniceanu, moment în care unul dintre agenţii de poliţie îşi declină identitatea şi precizează că este de la Secţia 1 Poliţie Rurală.
În aceeaşi filmare este surprins momentul în care vicepreşedintelui CSM îi sunt solicitate actele de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare.
„Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror şi am să vă mai întreb o dată de ce m-aţi oprit?”, a continuat Horodniceanu, potrivit înregistrării redate de Agerpres.
Agentul de poliţie îi răspunde că a fost oprit pentru că nu a păstrat distanţa regulamentară în trafic, a făcut o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi rula cu o viteză mai mare decât prevederile legale.
Poliţistul i-a transmis că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele pentru că a dorit să îi atragă atenţia la greşelile din trafic.
„Vă rog să îmi mai spuneţi o dată cum vă numiţi”, a continuat Horodniceanu, în timp ce îi înmâna o parte dintre documentele solicitate.
„Sunteţi scrupuloşi la datorie. (...) Vă faceţi treaba pe strada principală dintr-un sat? (...) Am să vorbesc cu şeful IPJ, domnul Gîtlan”, a adăugat Daniel Horodniceanu. Ulterior, el le-a comunicat poliţiştilor că este procuror de 25 de ani, iar în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru majorarea salariilor poliţiştilor cu 15%.
Editor : M.B.