În satele în care sistemul de canalizare a fost realizat cu bani europeni, localnicii sunt ameninţaţi cu amenzi. Cine nu se racordează, plăteşte 4.000 de lei. Dacă rămân gospodării în care toaleta este în spatele curţii, România riscă să piardă fondurile comunitare. Bruxellesul va considera că nu a dus la bun sfârşit proiectele. În comuna Dudeştii Noi din Timiş, din cei 3.600 de locuitorui doar 40% sunt racordaţi la sistemul de canalizare.
"În luna septembrie 2018. Cât v-a costat? În jur de 380-400 de lei maxim. Că mâna de lucru am făcut-o eu. Am săpat, am tras ţevile. Mai mult ţevile ce m-au costat."
Nu toţi sunt, însă dispuşi să plăteasă pentru confort.
"Nu şi nici nu am de gând să bag. Eu sunt o persoană singură. Nu aveţi suma necesară? Nu aceasta este problema. Mâine- poimâine mă duc în altă parte şi atunci pentru ce să bag?"
Nici teama anezilor de până la 4.000 de lei nu îi sperie pe oameni.
"Şi cine mă amendează pe mine?! Vreau să-l văd eu pe ală care mă amendează pe mine. Un om bătrân şi bolnav ce să facă cu canaliazarea?"
Comuna Dudeştii Noi are sistem de canalizare funţional încă din 2011. A fost realizat din fonduri europene în valoare de 7 milioane de lei. Însă, din cei 3.600 de locuitori, aproape 2.200 dintre ei au şi acum WC-urile în curte. Costul branşării ar putea fi una dintre cauze.
"Gradul de acoperire cu branşamente la sistem este mult mai redus. În ceea ce priveşte racordarea cu apă este de 100 % populaţia racordată, dar la canalizare doar aproximativ 40 %. Cauza principală este costul, costul lucrărilor de racordare", susţine Alin Nica, primarul comunei.
Ministerul Dezvoltării le-a cerut primarilor localităţilor cu peste 2.000 de locuitori să facă întocmească o listă cu cei care au acces la sistemul de canalizare, dar nu s-au branşat. Documentul va fi trimis Gărzii de Mediu, care îi va avertiza pe cei vizaţi să se conformeze în cel mult trei luni. În caz contrar, oameniii vor fi amendaţi. Scapă doar cei fără posibilităţi financiare, pentru care autorităţile locale vor suporta costul branşării.
În Dudeştii Noi, în această situaţie sunt aproximativ 950 de persoane.