O migrație controlată și legală, rezolvarea conflictului din Siria și implicarea Statelor Unite ar putea fi soluțiile pentru rezolvarea Crizei Refugiaţilor. Sunt concluziile la care au ajuns trei diplomaţi români şi străini, dar și reprezentantul Comisiei Europene în România, Angela Cristea în cadrul unei dezbateri publice la Alba Iulia. Din primele date ale Comisiei Europene, peste 300.000 de migranți au cerut azil în Europa în primul trimestru din 2016.
Ambasadorii prezenţi la Alba Iulia consideră că problema migranţilor nu e una fără rezolvare. Este important însă ca Uniunea Europeană să aibă o gândire comună, care sa includă şi războiul din Siria.
George Maior, ambasadorul României în SUA: „Nu este (UE – n.r.) în acest moment pregătită la nivelul unei voinţe politice majore de a ataca integrat această chestiune şi, de aici, şi importanţa vitală, cred eu, a relaţiei transatlantice care trebuie să îşi arate în aceste momente forţa.”
Diplomaţii susțin și realizarea unui sistem de control al refugiaților, mai ales că, aşa cum spune Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, AVEM nevoie de emigranţi. Statele Uniunii Europene i-ar putea integra, cu anumite condiţii.
Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România: „Avem nevoie de un sistem foarte clar, care să despartă apele. Care este emigrant, care este refugiat, ce studii are, ce ar putea să facă odată ce s-ar integra pe piaţa europeană. Dacă nu se schimbă nimic în politica de emigraţie sau în politica demografica din UE nu vor avea pensii. Este foarte simplu. Dacă vrem ca cineva să le plătească pensiile acel cineva este foarte probabil un imigrant.
Reprezentanta Comisiei Europene precizează că, acum doi ani, spre exemplu, în UE erau aproximativ 25 de milioane de şomeri, dar şi două milioane de locuri de muncă vacante. Acele locuri de muncă puteau fi lesne ocupate de migranţi.
Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România: „Sunt bine-veniţi cei care vor să contribuie la societatea slovacă.”
Ambasadorul SUA în România e şi el de părere că rezolvarea crizei stă în mâinile UE şi ca exempu propria ţară.
Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: „SUA a fost fondată pe valurile de emigranţi. Cu puţine scăpări, ţara s-a dovedit capabilă să îi integreze. Acum, emigranţii, cei care nu s-au născut în SUA, sunt 13% din populatia americană.”
La ora actuală, în lume sunt, potrivit estimărilor, peste 20 de milioane de refugiaţi.