Amabasada Ucrainei din București a lansat o petiție pentru redenumirea unei porțiuni a Şoselei Kiseleff, unde se află Ambasada Rusiei, în „Şoseaua Ucraina”. Inițiative similare au loc în mai multe capitale ale lumii, în vreme ce unele țări au redenumit deja străzile respective.
Ambasada Ucrainei în România, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România s-au adresat primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, cu rugămintea de a se alătura altor capitale din Europa și America și de a examina posibilitatea redenumirii unei părți a Șoselei Pavel D. Kiseleff, pe care se află Ambasada federației ruse în România, în „Șoseaua Ucraina”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei.
În paralel, a fost lansată și o petiție în sprijinul acestei inițiative, care poate fi semnată AICI.
„Campania Strada Ucrainei este adresată către întreaga lume să facă Ucraina o parte a capitalelor sale. Organizatorii acestei campanii văd această inițiativă ca o modalitate foarte puternică de a răspunde încercărilor Rusiei și ale lui Vladimir Putin de a anula de distruge Ucraina și cultura ucraineană”, se mai arată în comunicat.
Alte țări au redenumit deja străzile
Inițiative similare au loc în mai multe capitale ale lumii.
De exemplu, Albania a redenumit o parte a străzii pe care se află Ambasada Rusiei în „Strada Ucrainei Libere”, Lituania a redenumit strada respectivă în „Strada Eroilor Ucraineni”, Letonia a redenumit strada în „Strada Ucrainei Independente” și Norvegia a redenumit piața din fața Ambasadei rusiei în „Piața Ucrainei”, anunță ambasada de la București.
Săptămâna trecută, Toronto (Canada) s-a alăturat partenerilor europeni prin instalarea semnelor „Ucraina Liberă” de-a lungul fațadei Consulatului Rusiei de pe St. Clair Avenue. Această zonă va fi numită acum „Piața Ucrainei Libere” cu titlu onorific.
Între timp, locuitorii din Atena, Washington și Lisabona la fel s-au adresat consiliilor locale cu ideea de redenumire a străzilor, potrivit comunicatului.
„Forțarea ambasadelor Rusiei în lume să fie situate pe străzile Ucraina face parte din efortul nostru mondial de a izola Rusia și de a deputiniza lumea. Rușii vor trebui să citească literalmente numele „Ucraina” oriunde și oricând. O reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran care va prevala și care va exista întotdeauna, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să nege dreptul nostru de a exista”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, citat în comunicat.
Cum se poate semna petiția
Site-ul campaniei, uastreet.world, conține link-uri către petiții de redenumire a străzilor pe care se află ambasadele și consulatele statului agresor din 53 de orașe din 34 de țări din întreaga lume. Lista va fi extinsă în continuare pe măsură ce campania se dezvoltă.
Ambasada Ucrainei la București indică modul în care susținătorii din întreaga lume se pot alătura campaniei:
1. Găsiți link-ul către petiția existentă pentru orașul dumneavoastră pe uastreet.world și semnați-o sau cereți organizatorilor să creeze o nouă petiție dacă orașul nu este încă pe listă.
2. Distribuiți petiția prietenilor și comunității locale.
3. Apelați direct la primăria municipiului dumneavoastră și consilierii locali pentru redenumirea străzii.
Urmăriți știrile proiectului pe site-ul uastreet.world și pe rețelele de socializare:
Facebook – facebook.com/UkraineStreet
Twitter – twitter.com/Ukraine_street
Linkedin – linkedin.com/company/ukraine-street
Editor : Bogdan Păcurar