Profesorul Alexandru Rafila consideră că se impune purtarea măștii pe stradă în București, după explozia de cazuri de coronavirus. El adaugă însă că autoritățile trebuie să-și schimbe mesajul pentru ca oamenii să-și dea seama că purtarea măștii este în beneficiul lor.
Reprezentantul României la OMS a spus că „se va ajunge și la 1.000” de pacienți la terapie intensivă, pentru că se observă „salturi” de circa 500 de cazuri noi de cornavirus de la săptămână la săptămână.
„Săptămâna viitoare va fi răsunetul acestei săptămâni, când avem 4.000 sau peste 4.000 de cazuri. Ceea ce înseamnă că, din nou, va exista un salt și în secțiile de terapie intensivă”, a completat el.
Înscris zilele trecute în PSD, Alexandru Rafila și-a exprimat disponibilitatea de a-l sprijini „cu drag și cu responsabilitate în orice fel de demers” pe Ludovic Orban pentru ca trendul infectărilor să scadă: „Aici nu mai discutăm de opțiuni politice, discutăm de un interes public major și toți trebuie să servim acestui interes”.
Întrebat dacă s-ar impune ca masca să fie obligatorie în toate spațiile publice din București, Rafila a răspuns că „ar fi o idee foarte bună”.
„N-aș spune că Bucureștiul are aceeași problemă cum a avut Suceava în primăvară, pentru că e un oraș mult mai mare, are mult mai multe posibilități din punct de vedere al asistenței medicale, dar cu siguranță o astfel de măsură poate fi luată fără niciun fel de problemă”, a completat el.
„Nu cred că măsura în sine este cea mai importantă. Cred că cel mai important este să ne adaptăm mesajele, astfel încât oamenii să resimtă ei nevoia de a purta masca în spațiile publice. Nu trebuie neapărat să le impunem, dar trebuie să le explicăm într-un mod cât se poate de clar ca să realizeze acest lucru”, a precizat Alexandru Rafila.