Marijuana este interzisă în România. Dar se pot vinde accesoriile destinate celor care o fumează. De portiţa legislativă a profitat un tânăr care şi-a deschis un magazin de specialitate, în Bucureşti. Vecinii au chemat poliţia, dar oamenii legii nu au avut ce abatere să constate.
Înghesuit printre buticurile de pe unul dintre bulevardele din centrul Capitalei, un mic magazin îţi atrage atenţia: pe pereţii exteriori sunt desenate frunze de marijuana, un drog interzis la noi în ţară. Înăuntru, pe rafturi din sticlă, sunt expuse cu grijă obiecte folosite de consumatorii de canabis.
„Când au văzut frunzele de marijuana, vecinii au chemat imediat poliţia. Oamenii legii au intrat în magazin, au verificat documentele contabile şi accesoriile de pe perete. Şi-au dat seama că nu pot să dea nici măcar o amendă proprietarului, deoarece afacerea este întru totul legală”, relatează Maria Moiș, reporter Digi24.
Legea interzice traficul şi deţinerea de marijuana în vederea consumului. Nu spune nimic, însă, despre accesoriile de care au nevoie cei care fumează drogul.
Tânărul proprietar a investit 10.000 de euro în magazin. A deschis în aprilie şi deja are peste 300 de clienţi fideli, care se aprovizionează de la el aproape în fiecare lună.
Proprietar magazin accesorii pentru fumat iarbă: „Nu există, să zic aşa, o înclinaţie pentru persoanele mai tinere, sub 25, 30 de ani, ci chiar am văzut persoane 40-55 de ani care au intrat în magazin. Persoane care au călătorit mai mult prin afară și au o altă conceptie despre acest fenomen.”
Potrivit statisticilor, marijuana este cel mai consumat drog în România. Cel mai recent studiu, cel din 2013, arăta că un român din 20 a experimentat canabisul.
Bogdan Gheorghe, medic ANA: „De multe ori canabisul accentuează starea în care te găsești în momentul în care îl consumi. Dacă ești cumva într-o stare de depresie, îți accentuează acea depresie. Persoana, când vede că depresia lui este accentuată, pot apărea anumite psihoze, anumite episoade paranoide.”
Sute de fumători de marijuana ajung la urgenţe. Cei mai mulţi, cu intoxicaţii. Consumatorii ajung însă rar după gratii.
Procurorii cer pedepse cu închisoarea doar pentru traficanţi. Cei prinşi că fumează scapă cu câteva şedinţe de tratament în centrele Antidrog.
-Și cum te făcea să te simți?
Consumatoare de canabis: „Mai calmă și mai atentă la ce-i în jurul meu.”
- Deci tu nu crezi că ți-a creat o dependență?
Consumatoare de canabis: „Consider că este mult mai puțin nociv decât alcoolul, zahărul, tutunul sau mâncarea fastfood.”
Îngrijorător este că, în ultimii ani, a crescut mult numărul elevilor care se droghează cu marijuana.