Exclusiv Adăposturi antiaeriene la Plauru. Primarul spune că va merge din casă în casă să-i învețe pe oameni ce să facă
Data publicării:
Două adăposturi antiaeriene au fost construite în localitatea Plauru, însă primarul comunei Ceatalchioi a anunțat că, în cazul în care va fi nevoie, vor fi construite și mai multe. Oamenii nu sunt obligați să le folosească, spune Tudor Cernega, dar vor fi învățați ce să facă, în cazul unui atac cu dronă. Între timp, însă, oamenii sunt nemulțumiți că primesc mesaje RO-Alert care îi sperie în toiul nopții.
„Am întâmpinat în ce poziții ar cădea drona. Plauru nu are mai mult de 40 de oameni. Avem două astfel de locații. Locațiile le-am stabilit noi, împreună cu cei de la ISU și armata. Care doresc, le-am oferit o posibilitate. Nu sunt obligați”, a spus primarul.
Întrebat dacă oamenii au fost instruiți și știu ceea ce au de făcut, Cernega a răspuns: „Știu în mare, dar voi merge din casă în casă. Sunt câteva case, discut cu toți aproape zilnic. Și azi-noapte m-au sunat la 1 și ceva: iar bubuie la noi. Le-am explicat: dacă consideri că ți-e frică te duci aici, ai cât de cât mai multă siguranță.”
El a adăugat că adăpostul e la cel mult 300-400 de metri de cea mai îndepărtată casă din sat.
„Eu zic că... mulți comentează. Chiar azi-noapte a sunat RO-Alert; Au sunat unii, că „m-am speriat, că mai rău mi-au făcut”. E o situație extremă. Nu-i inundație, nu e cutremur... Nici război nu e! E o posibilă, o vecinătate. E foarte greu, foarte greu de gestionat”, a spus primarul.
El a adăugat că a fost stabilită și o posibilă locație pentru un adăpost la Ceatalchioi, dar deocamdată „nu se impune”.