Tribunalul Ilfov a decis miercuri eliberarea condiţionată din închisoare a lui Mohammad Munaf, care executa o condamnare de 10 ani pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. El ar fi trebuit să fie eliberat la termen în anul 2025.
Iniţial, Judecătoria Sectorului 4 i-a respins lui Munaf cererea de eliberare condiţionată, însă el a făcut contestaţie, admisă miercuri de Tribunalul Ilfov.
"În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cpp admite contestaţia formulată de contestatorul - petent Mohhamad Munaf împotriva sentinţei penale nr. 1193 din data de 27.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10456/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin.1 Cpp raportat la art.59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art.5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul - condamnat Mohammad Munaf. Dispune liberarea condiţionată a petentului - condamnat de sub puterea MEPI nr. 160/2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 122/2008. Definitivă", se arată în decizia tribunalului.
În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.
El ar fi trebuit să fie eliberat la termen în anul 2025, deoarece a început să execute pedeapsa de 10 ani în 2015, când a fost dus în România.
Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis atunci ca Mohammad Munaf să plătească câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.
Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie - irakiană şi americană - a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile.
După eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complicele sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea ziariştilor, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.
Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.
În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.
Editor : I.C