94 de replici s-au înregistrat după cutremurul de 5,7 produs ieri din Gorj, iar 13 dintre ele s-au simțit în timpul nopții.
ACTUALIZARE 11.10 Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade produs marți în județul Gorj a fost urmat până acum de 94 de replici, au anunțat miercuri reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). În localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade.
Întrebați dacă au fost luați prin surprindere de activitatea seismică intensă din zonă, experții au răspuns: "Nu se puteau face predicții, suntem la cheremul naturii."
Știrea inițială
13 replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 produs în urmă cu o zi în Gorj s-au simțit în timpul nopții. Seismele s-au produs între ora 00.25 și ora 05.28, potrivit informațiilor postate pe site-ul Institutului Național de Fizica Pământului (INFP).
Majoritatea replicilor au fost de intensitate mică.
Unul singur a ajuns la magnitudinea 3.3. Acesta s-a înregistrat la ora 02:30:22 (ora României), la adâncimea de 3.9 km.
Cutremurul de ieri a fost al doilea seism mare produs în regiune, în tot atâtea zile, deși experții spuneau că e o zonă seismică fără mare activitate.
Imediat după cutremur, la numărul de urgență 112 au fost peste o sută de apeluri care anunțau clădiri avariate. Doi oameni au fost răniți de bucăți de tencuială și cărămizi căzute. Cutremurul de ieri a afectat mai multe blocuri din Târgu Jiu, dar și sediile unor instituții din oraș. Pe listă e inclusiv Prefectura Gorj, care azi a rămas închisă.
Seismul a fost resimţit până la Sofia şi la Belgrad, dar nu a făcut decât pagube minore, conform unui raport al Institutului seismologic american USGS.
Citește și: Expert seismolog român din Japonia, despre cutremurele recente: E posibil că cutremurul din Turcia a crescut stresul seismic în zonă
Editor : G.M.