32.000 de dosare nesoluționate de ANRP. Bătrânii mor înainte de a fi despăgubiți de stat

Data publicării:
sediu-anrp

Moștenitorii proprietăților naționalizate în comunism mor înainte de a fi despăgubiți! Zeci de mii de familii se plâng că cererile lor de restituire nu sunt băgate în seamă. Autoritatea pentru Restituirea Proprietăților recunoaște că procesul este anevoios, iar consilierii au reușit să analizeze doar jumătate dintre dosarele înregistrate. Sunt familii care și-au cerut înapoi terenurile imediat după Revoluție și de atunci tot așteaptă.

Alexandru, moștenitor: „În 1950, terenul a fost confiscat, se afla la Buzău, pe teren erau crame, aveau porumb, grâu, creșteau bumbac și erau considerați chiaburi străbunicii mei.”

Alexandru a împlinit anul acesta 30 de ani - cam tot atâta timp de când bunica lui se luptă cu statul român pentru a-și recupera proprietățile pe care comuniștii le-au luat în mod abuziv de la familia sa.

Alexandru, moștenitor: „Bunica are 80 de ani. Nu crede că mai apucă să își vadă terenul, locul în care a crescut ea. Nici măcar o pensie nu are încât să își permită o viață decentă, e foarte bolnavă. Nu îi lăsăm, nu îi las, ne gândim foarte serios la anul să mergem la CEDO, altfel lucrurile nu se rezolvă. Merg greu.”

Străbunica lui Alexandru a trăit 102 ani și a murit în urmă cu trei ani fără fie despăgubită. În anul 2007, familia și-a câștigat drepturile în instanță. Abia anul trecut dosarul a ajuns la ANRP și de atunci se tot află în evaluări.

Tudor Mihai Iorga, avocat: „Familii sunt multe care au hotărâri judecătorești definitive, executorii prin care li se recunoaște dreptul de a primi despăgubiri, dar e doar un înscris care încă nu poate fi valorificat.”

Iar lucrurile stau mai rău pentru zecile de mii de moșternitori care își cer înapoi construcțiile sau terenurile naționalizate. Dosarele lor nici măcar nu au fost văzute de consilierii ANRP.

Tudor Mihai Iorga, avocat: „Sunt 32.000 de dosare nesoluționate încă. Sunt 32.000 de familii care nu au primit nicio despăgubire deși au formulat cereri de restituire fie la 1991 fie în 2001.”

Președintele ANRP recunoaște că instituția nu face față cererilor și spune că numărul de dosare neanalizate este de fapt mult mai mic. O parte dintre ele au intrat deja într-o primă analiză sau sunt contestate în instanță.

George Băeșu, președinte ANRP: „Rămâne un număr de 14-15.000 pe care nu am reușit să ne uităm. Este o consecință directă a doi factori: dificultatea lor și un număr de personal care este restrâns față de nevoia de celeritate în acest proces.”

În ultimii cinci ani, statul român a acordat despăgubiri în valoare de 5 miliarde de lei pentru aproape 140.000 de titluri de proprietate.

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri