Zeci de milioane de euro aruncați în vânt: Pandemia de Covid a trecut, iar spitalele modulare au fost lăsate în paragină

Toma Petcu Data publicării:
spitale modulare
Spitalele modulare construite în timpul pandemiei de Covid au fost abandonate de autorități și nu mai au nicio utilitate. Foto: Digi24

Spitalele modulare construite în timpul pandemiei de Covid au fost abandonate de autorități și nu mai au nicio utilitate. Au început să fie acoperite de bălării și mâncate de rugină. Cel din cartierul Pipera, din Capitală, s-a pierdut pe drum între primărie și compania de consolidări a municipalității. Nu este vreo glumă sau vreo exagerare. La doi ani și jumătate de la închiderea lui, nimeni nu își mai asumă proprietatea spitalului improvizat. Primăria zice că este al Companiei, Compania că este al Primăriei. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la Stat.

În martie 2020, Primăria Capitalei semnează cu propria companie de Consolidări contractul de proiectare tehnică și execuție a spitalului metropolitan, deși nu existau bani pentru această investiție uriașă. Compania se apucă de organizarea șantierului și cumpără containere pentru muncitori.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: S-a făcut o execuție de șantier care nu a avut nici ea un ordin de începere, deci pur și simplu pentru că Primăria nu avea bani, dacă s-ar fi emis o factură, ar fi trebuit să plătească compania TVA-ul, nu avea de unde, deci s-a făcut totul pe vorbe.

Vine pandemia de Covid și containerele sunt transformate peste noapte în spital modular deși nu îndeplineau normele tehnice pentru asta. Ultimii pacienți au fost externați în primăvara anului 2022, apoi totul a fost abandonat. Paturile și aparatura medicală au fost luate de Administrația Spitalelor și Serviciile Medicale București, iar containerele au rămas pe loc, complet inutile. Între timp Compania Consolidări a intrat în dizolvare și nimeni nu își mai asumă proprietatea fostului spital modular. Containerele sunt pasate de la Primărie la Companie și invers.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Containerele sunt ale companiei care acum are un lichidator, le va lua și le va vinde, e treaba lui.

Maria Somnea, lichidator judiciar: Deci noi nu putem să luăm o măsură să o vindem sau să o valorificăm cumva, este Primăria proprietar și în sensul ăsta trebuie să ia măsuri.

Reporter: Lichidatorul poate vinde acele containăre?
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Da, da, poate să le ia de acolo, sigur.

Maria Somnea, lichidator judiciar: Deci nu este proprietatea companiei municipale de consolidări și nici sub administrarea lichidatorului judiciar.

Nimeni nu mai înțelege nimic. În tot acest timp, cât sunt pierdute pe drumul dintre Primărie și Companie, construcția se degradează și este înghițită cu totul de bălării.

Toma Petcu, reporter Digi24: Știți vorba aia românească: a face curățenie de ochii soacrei? Asta s-a întâmplat aici, administratorii locului au tăiat bălăriile și copăceii care au crescut doar pe partea laterală, parte care se vede de acolo de la bulevard, de la șosea. În spate, unde este un loc mai ferit, un loc mai ascuns nu le-au mai tăiat, le-au lăsat să crească, vegetație spontană cât vezi cu ochii, au crescut bălăriile și copăceii de mai au puțin și acoperă cu totul containerele.

Investiția totală se ridică la aproximativ 24,2 milioane de lei. 13,5 milioane au fost folosiți pentru organizarea de șantier a ipoteticului spital metropolitan, iar 10,7 milioane pentru tranformarea acestui șantier în așa-zisul spital modular Covid. Cum Primăria nu vrea să mai plătească acești bani propriei companii de consolidări, a început războiul. Doar că, și aici a apărut o problemă.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Deși este o chestiune între Primăria Capitalei și Compania Municipală, deci două instituții ale statului român, litigiul nu este în instanța românească, este la o Curte de Arbitraj tot din România, dar nu la instanța corectă, civilă din România.
Reporter: Păi cum așa?
-Așa a prevăzut contractul în momentul în care s-a semnat.

Aici, lucrurile merg mai mult decât greoi. Specialiștii se feresc de acest dosar și nimeni nu înțelege de ce.

Maria Somnea, lichidator judiciar: Toți experții se recuză în acest dosar, nu am înțeles de ce, au fost numiți destul de mulți experți, nu am numărul acum, dar poate că chiar 10 sau oricum între 5 și 10 și toți s-au recuzat că nu pot să facă, motive diverse, deci nu și-a asumat nicun expert tehnic sau contabil această lucrare.

Am încercat să obținem un punct de vedere și de la conducerea Curții de Arbitraj Comercial. Ni s-a transmis ferm că toate informațiile sunt secrete și nu au caracter public chiar dacă în dosar sunt implicate instituții publice. Disputa va mai dura probabil mulți ani de acum înainte chiar dacă, la un moment dat Curtea de Arbitraj va da o soluție.

Maria Somnea, lichidator judiciar: Și această soluție, oricare va fi ea, cineva o să o atace mai departe și ajungem tot la Tribunal și apoi la Curtea de Apel ca să devină definitivă.

Nici spitalul modular Covid din Lețcani, județul Iași, care a costat 13 milioane de euro, nu a avut o soartă mai bună. Acum este în... conservare. Adică...

Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași: Întreruperea surselor de energie electrică interioară, sistearea serviciilor de salubritate, iar la nevoie reluarea acestora, asigurarea pazei, asigurarea serviciilor de întreținere deratizare, în conformitate cu normele legale, închiderea ușilor de acces până la noi ordine.

Până la noi ordine, construcția se degradează câte puțin în fiecare zi. Rugina a început să se întindă peste tot.

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Din primăvara lui 2022, de când au fost externați de aici ultimii pacienți bolnavi de Covid-19, nu și-a mai găsit utilitatea. Ușile se mai deschid doar o dată pe an atunci când se reface inventarul.

Și uite așa, la patru ani și jumătate de la izbucnirera pandemiei de Covid din aceste spitale modulare, inaugurate atunci cu mare tam-tam de autorități, nu a mai rămas nimic. Doar o gaură uriașă de zeci de milioane de euro, acoperită evident din buzunarul fiecărui român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul despre Donald Trump, cu actorul român Sebastian Stan, vine ca un trăsnet în prag de...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Casa de pensii face anuntul așteptat de pensionari. Am virat banii! La ce oră intră vineri pe card?
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan