Statul la Stat. În cea mai caldă iarnă din istorie, o treime dintre bucureșteni au plătit zi de zi o taxă de așteptare a zăpezii

Data actualizării: Data publicării:
deszapazire

În cea mai caldă iarnă din istorie, o treime dintre bucureșteni au plătit zi de zi o taxă de așteptare a zăpezii. Banii sunt din bugetele locale și au fost virați de primăriile sectoarelor 1 și 2 în conturile societăților care asigură deszăpezirea. Administrația Sectorului 1 a plătit 79.000 de lei pe ziua de iarnă fără zăpadă. În sectorul 2, așteptarea zăpezii a fost mult mai scumpă: 164.000 de lei, pe zi. Ambele plăţi legale, conform unor contracte vechi, reciproc agreate.

Dialog cu un angajat de pe un utilaj de deszăpezire:

Ghinion că n-a prea fost zăpadă anul ăsta!

Ghinion pentru cine?

Pentru agricultură, nu pentru noi. Pentru noi...

Din 15 noiembrie, când s-a activat programul de deszăpezire, și până acum, în București a nins o zi. Doar o zi. Ghinion pentru agricultură, cum zice șoferul societății de salubrizare, pagubă pentru buget.

Conform unui contract semnat în 2005, Primăria Sectorului 2 e obligată să-i plătească societății de salubrizare Supercom câte 164.000 de lei pentru fiecare zi de iarnă în care nu ninge, iar utilajele sunt pregătite să intervină.

Dialog cu Corneliu Drug, director la Direcția Servicii Publice Primăria Sector 2

Reporter: Avem, astăzi, 11 grade anunțate afară în București, cerul este relativ limpede, și dumneavoastră, Primăria Sectorului 2, veți plăti o taxă de așteptare a zăpezii de 164.000. Așa este?

Corneliu Drug, director la Direcția Servicii Publice Primăria Sector 2 : Așa este! Este o taxă care este stabilită prin licitație. Nu s-a făcut altceva decât s-a indexat.

Ilie Ionel Ciuclea - patron SC Supercom SA: Nu este nicio taxă de așteptare. Vă rog să nu mai repetați chestia asta, că este deranjant.

Reporter: Dar ce este, domnul Ciuclea?

Ilie Ionel Ciuclea: Este o consecință a investiției în programul de iarnă. Așa se numește ea, da? Și dacă primăria nu ne-ar mai plăti, toate aceste utilaje le băgăm în alt program, pentru că ele sunt făcute ca să producă, să muncească, să învârtă roata.

Ne mutăm în alt sector, nimerim în aceeași poveste.

Dialog cu Dan Tudorache - primarul Sectorului 1

Reporter: Astăzi, avem 10 grade afară, suntem la jumătatea lunii februarie, este soare. Cât plătiți dumneavoastră, astăzi, pentru că societatea de salubrizare așteaptă să ningă?

Dan Tudorache - primarul Sectorului 1: Conform contractului din 2008, 66 de lei pe oră, ori 24 de ore, ori 50 de utilaje care ... așa sunt stipulate în contract: 50 de utilaje să fie permanent la dispoziția primăriei.

Reporter: Haideți să facem un calcul: cât plătiți dumneavoastră astăzi pentru că așteaptă societatea de salubrizare să ningă?

Dan Tudorache - primarul Sectorului 1: Undeva la 79.000 de RON.

Reporter: 79.000 de RON, la 10 grade afară, pentru că așteptăm să ningă!?

Dan Tudorache - primarul Sectorului 1: Și dacă era un grad, și dacă erau minus 5 grade și nu ningea, tot 79.000 de RON plăteam. Ăsta-i contractul!

Sorin Velicu - director operațional al Romprest: Prin tariful acesta de așteptare, nu se amortizează decât utilajele, salariile personalului și cheltuielile infrastructurii pe care am făcut-o pentru deszăpezire. Respectiv depozite de sare, parcarea utilajelor, cazarea șoferilor, pentru că trebuie să le asiguri regimul de permanență, și mereu în timpul activității de deszăpezire, inclusiv o masă, inclusiv un ceai.

Practic... cetățenii Sectorului 1 sunt obligați prin contract să mai plătească utilajele care așteaptă zăpada încă zece ierni.

În Sectorul 2 însă, povestea taxei de așteptare se poate încheia anul acesta, când primăria organizează licitaţie pentru serviciul de salubrizare și deszăpezire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri