Statul la stat. Carnet de partid și relații potrivite, două lucruri necesare pentru a ajunge șeful unei instituții publice

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
Gabriel Btonariu, cu mască în biroul său.
Rămas fără mandat, Gabriel Botnariu, un fost senator PSD, apropiat al familiei Pandele-Firea, a fost numit președintele Consiliului de Monitorizare. Foto: Captură TV Digi24

Ce îți trebuie pentru a ajunge șeful unei instituții publice? Simplu: carnet de partid și relațiile potrivite. Rămas fără mandat, Gabriel Botnariu, un fost senator PSD, apropiat al familiei Pandele-Firea, a fost numit președintele Consiliului de Monitorizare. O instituție aflată în subordinea Senatului, care trebuie să verifice dacă sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități. A fost pus în funcție tocmai de senatorii care până mai ieri i-au fost colegi. Contestatarii săi spun că instituția a fost transformată într-o sinecură, un loc călduț pentru politicienii rămași fără slujbă. Urmăriți un nou episod la campaniei Statul la Stat.

Consilier al primarului din Voluntari Florentin Pandele. Șef al Direcției de Asistență Medicala și Educațională aflată în subordinea Consiliului Local Voluntari. Director interimar al Administrația Spitalelor București, numit de Gabriela Firea. Senator PSD de Ilfov până anul trecut.

Gabriel Botnariu, fost senator PSD: Am o relație foarte bună cu dumnealor dar nu tot timpul, cum se spune, omul de casă, omul care nu știu ce, omul...

Cu acest CV într-o mână și cu carnetul de partid în cealaltă, Gabriel Botnariu s-a hotărât să intre în cursa pentru șefia Consiliului de Monitorizare. O instituție importantă aflată în subordinea Senatului care trebuie să verifice respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în toate centrele de stat sau private din țară. Spune că nu își dorea funcția, doar că, pe la urechi a început să îi ajungă diverse vorbe. Anume că, din senin și fără nicio explicație, lumea șușotește că, tocmai domnia sa va fi viitorul șef al Consiliului. Și dacă providența așa a hotărât, a zis să încerce.

Gabriel Botnariu, fost senator PSD: Nu voiam, la acel moment. M-am hotărât împreună cu soția și cu fiul meu. Le-am spus: „domnule, toată lumea vuiește că eu gata, sunt numit, sunt cutare”. Și am zis, „domnule, când toată lumea spune că...”, hai să încerc. Deci a fost pur și simplu o provocare.

Din cinci candidați, a fost ales cel care avea carnet de partid

În cursă au intrat cinci candidați. Dintre ei, doar Gabriel Botnariu a avut carnet de partid. Primul pas a fost audierea în comisia pentru drepturile omului a Senatului. Exact comisia din care a făcut parte și domnia sa cît timp a fost senator.

Reporter: Faptul că sunteți membru de partid, considerați că v-a ajutat la votul pe care l-ați primit în Senatul României?
Gabriel Botnariu, fost senator PSD: Nu cred.
Reporter: Deloc?
Gabriel Botnariu: Deloc. Pentru că, eu..., cum să vă spun, nu mă dezic, că chiar am rămas cu acea adeziune, dar pe mine mă interesează latura profesională.

Și, cum era de așteptat, minunea s-a întâmplat. Foștii colegi senatori ai lui Gabriel Botnariu au stabilit că tocmai dânsul este cel mai potrivit să conducă Consiliul. Au urmat dezbaterile în plenul Senatului unde liderii PNL și USR au acuzat că, totul este doar un vot politic și alți candidați ar fi mult mai competenți decât fostul senator.

Radu Mihail, lider grup parlamentar USR: Aici trebuie să votăm, nu neapărat pentru că cineva a fost în Senat sau a fost într-un anumit partid, ci pentru că vrem o persoană care să facă treabă pentru acești oameni.

Alina Gorghiu, senator PNL: Pentru mine, raportul comisiei este mai puțin relevant, câtă vreme pe prima poziție în opțiunile colegilor de la drepturile omului, se află o persoană care nu este calificată pentru ocuparea poziției de președinte la Consiliul de Monitorizare.

Lucian Romașcanu, lider grup parlamentar PSD: Partidul Social Democrat îl susține pe domnul Gabriel Botnariu, medic de calitate, manager de unități sanitare, fost senator, cu deplină înțelegere a fenomenelor despre care s-a vorbit aici.

Fostul președinte al Consiliului: „Au văzut că nu mai sunt pe liste, să le fie ruşine!”

Numirea lui Gabriel Botnariu vine după ce Consiliul a fost condus tot de un fost senator PSD ales inițial pe listele PP-DD, Florinel Butnaru. Acesta i-a acuzat pe senatori că l-au înlăturat din funcție tocmai pentru a-i face loc lui Gabriel Botnariu.

Florinel Butnaru, fost preşedinte al Consiliului de Monitorizare: Nu au mai fost puşi pe liste unii parlamentari din cadrul comisiei şi au zis că hai să îl dăm pe Butnaru jos, să ne dudem noi acolo, astea au fost motivele
Reporter: Să vă ia locul, practic.
Florinel Butnaru: Exact. Eu nu ţin de scaun.
Reporter: Păi, şi asta nu este tot o chestiune politică?
Florinel Butnaru: Păi este o chestiune politică. Ce au aşteptat şapte luni de a discuta raportul? Când au avut nevoie, când au văzut că nu mai sunt pe liste, să le fie ruşine, să vă fie ruşine.

Reporter: Cum vă explicați că iată, se ajunge ca această instituție să fie condusă numai de politicineni?
Gabriel Botnariu, fost senator PSD: Nu știu, șincer vă spun, eu fiind medic de profesie.

Funcția de președinte al Consiliului de Monitorizare este asimilată celei de secretar de stat și este remunerată cu 16.640 de lei brut. Acum Gabriel Botnariu își dă rezidențiatul pentru a doua specializare. Spune că dacă se va simiți prea obosit și nu va face față, o să renunțe ori la rezidențiat, ori la șefia Consiliului. Nu știe deocamdată la ce. Poate că în jurul său, lumea va începe din nou să șușotească, iar decizia va veni de la sine.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...