În mijlocul unor teritorii măcinate de conflicte zilnice este greu să crezi că ar putea exista români care să îşi croiască o viaţă după stilul şi religia musulmană.
La aproape 50 de kilometri de graniţa Cisiordaniei cu Israelul, echipa Digi24 a întâlnit o familie de români. Sau mai bine zis o familie care a trăit româneşte preţ de zeci de ani.
Aici, toată lumea cunoaşte pe toată lumea. Luminiţa a ajuns în Cisiordania imediat după 1990. S-a stabilit aici alături de Ismail, un tânăr arab care pe atunci studia în România.
Imediat după revoluţie, cei doi s-au căsătorit şi au venit în teritoriile palestiniene. Aici au continuat să creadă într-o viaţă normală, în mijlocul unei lumi pline de conflicte.
„Toata lumea se uita la mine. Îşi dădeau seama că sunt străină şi ... m-au primit bine”, povesteşte femeia.
Nu a fost deloc uşor, într-o zonă în care religia şi obiceiurile musulmane nu au nicio legătură cu gândirea europeană.
„La noi este un obicei foarte diferit faţă de un obicei din România. Femeia trebuie să fie respectuoasă faţă de toată lumea. Şi, dacă nu suporţi un om, trebuie să te prefaci că-l suporţi”, spune Ismail.
Aproprierea Luminiţei de cultura musulmană i-a adus însă şi probleme. În urmă cu câţiva ani, la ieşirea din Cisiordania, femeia susţine că a fost numită de militarii israelieni „soţie de terorist”. Aşa că acum poate părăsi ţra doar prin Iordania.
Apropierea arabilor de România nu este deloc întâmplătoare
Mii de palestinieni au studiat, iar mai apoi au început afaceri în ţara noastră. Ahmad este doar unul dintre ei. Tatăl lui a lucrat la ambasada Palestinei din România, atunci când el avea doar 4 ani. A rămas în România şi a studiat în Bucureşti. De 6 ani s-a întors în Ramallah, unul dintre cele mai mari oraşe din Cisiordania.
„Am multi prieteni români care şi acum vorbesc cu ei, ne sunăm unul pe altul. Mulţi mă sună şi la sărbători, mă întreabă ce fac, când mai vin pe la ei”, povesteşte Ahmad.
El recunoaşte că ţara natală este departe de a fi locul ideal pentru un trai liniştit şi încă priveşte România ca pe o alternativă Pentru următorii ani. În toate teritoriile palestiniene trăiesc în acest moment aproape 800 de români înregistraţi la consulatul din Ramallah. Numărul lor este însă mult mai mare, cred autorităţile române.
Urmăriţi un reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Gabriel Boţoghină.